Adana'da yaşanan akıl almaz bir dolandırıcılık olayında, kendisini MİT görevlisi olarak tanıtan bir şahıs, 16 kişiyi Amerika'ya götürme vaadiyle dolandırdı. Olayın en şaşırtıcı yanı ise şüphelinin, Adana İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir komiser yardımcısını dahi MİT görevlisi olduğuna inandırması oldu. Müşteki avukatı Nazan Akça Subaşı, olayın detaylarını anlatırken, dolandırıcılık şebekelerinin artışına dikkat çekti.
Dolandırıcılık Nasıl Gerçekleşti?
İddiaya göre, 2022 yılında M.A.A. isimli bir güvenlik görevlisi, kendisini Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) çalıştığını söyleyerek, Amerika'ya kaçak yollarla gitmek isteyen 16 kişiyi hedef aldı. İki arkadaşıyla birlikte hareket eden M.A.A., mağdurlara önce bir Afrika ülkesine gideceklerini, oradan da Amerika'ya geçirileceklerini vadetti. Şüpheli, kamu görevlileriyle arasının iyi olduğunu ve 16 kişiyi kolaylıkla Amerika'ya götürebileceğini iddia ederek, arkadaşı M.A.'nın iş yerinde toplamda 128 bin 400 dolar para topladı.
Olayın ilginç bir diğer detayı ise M.A.A.'nın, Adana İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli komiser yardımcısı S.A. ile tanışması oldu. M.A.A., komiser yardımcısına kendisinin MİT görevlisi olduğuna inandırarak, "Seni MİT'e aldıracağım" diyerek ekibe dahil etti. 22 Mayıs 2022 tarihinde 16 kişiyi Amerika'ya götürme bahanesiyle Şakirpaşa Havalimanı'nda toplayan M.A.A. ve arkadaşları, mağdurlardan "Aşı olmanız lazım" diyerek devletin ücretsiz yaptığı sarıhumma aşısı için de 100'er dolar para daha aldı.
İstanbul'a giden mağdurlar, Amerika'ya gidemeyeceklerini anlayınca dolandırıldıklarını fark ederek Adana'ya geri döndüler. Evine gittikleri M.A.A. ile konuşmak istedikleri sırada ise komiser S.A., devreye girerek M.K. ile M.A. A.'yı resmi ekip aracıyla alıp çalıştığı polis merkezine götürdü. Burada şüphelilerin gerçekten MİT'te olduğundan şüphelenmeyen komiser yardımcısı, çay, kahve ikram edip şahısları bıraktı.
Hukuki Süreç Nasıl İşledi?
Dolandırılan 16 kişi, avukatları Nazan Akça Subaşı aracılığıyla 5 şüpheli hakkında şikayetçi oldu. Adana 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasında M.A.A., arkadaşları M.K. ve M.K. ve S.A. tutuklandı ancak daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. S.A.'nın ise mahkeme kararıyla yeniden mesleğine iade edildiği öğrenildi. Duruşmanın 14 Nisan'da görüleceği bildirildi.
M.A. A.'nın savcılıkta ve mahkemede verdiği ifadesinde ise kimseye kendisini MİT görevlisi olarak tanıtmadığını, kimseyi de dolandırmadığını, iki arkadaşının bütün işi yaptığını öne sürdü. 2 arkadaşı ise suçu M.A A.'ya attı. Öte yandan şikayetler ve davanın açılması üzerine mağdurların zararının bir kısmı giderildi.
Avukat Subaşı'ndan Uyarılar
Avukat Nazan Akça Subaşı, dolandırılan şahısların İstanbul'a gittiklerini anlatarak, "16 kişi, kendisini MİT görevlisi olarak tanıtan şahsa ortalama 8-10 bin dolar para verip Amerika'ya gitme hayali kuruyor ancak hepsi dolandırılıyor. O paraları alınmasına rağmen birde havalimanında devletin yaptığı ücretsiz aşı için de 100'er dolar para topluyorlar. İstanbul'a gittiklerinde ise şahıslar Amerika'ya gidemeyeceğini anlayınca dolandırıldıklarını anlıyorlar ve geri Adana'ya dönüyorlar" dedi.
Komiser yardımcısının M.A A. ile birlikte M.K.'yı formaliteden gözaltına aldığını anlatan Subaşı, "Mağdur aileler dolandırıcıların evine gittiği sırada komiser yardımcısı S. A., M. A.A. ve M.K.'yı formaliteden evde gözaltına alıp emniyete götürmüş. Dolandırılan aileler ise polis şahsı aldı, mağduriyetimiz gidecek diye sevinmiş. Ancak hepsi yanılmış" ifadelerini kullandı.
Avukat Subaşı, komiser yardımcısının ifadesinde 'Bu şahıs beni MİT personeliyim, seni MİT'te işe aldıracağım' diyerek kandırdığını itiraf ettiğine değinerek, şuanda davanın sürdüğünü kaydetti.
Dolandırılma vakalarına karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirten avukat Nazan Akça Subaşı, "Herkes yurtdışına gidip yüksek miktarda paralar ile çalışmak istiyor ama bunun bir şebekesi var ve bu şebekeler devamlı artıyor. Kendilerine kimlik bile yaptırıyorlar. Bu dediğimiz şahsında sahte MİT kimliği var, kendisini MİT görevlisi olarak tanıtıyor, kamu görevlisi olduğunu düşündürerek insanları bu şekilde kandırıyor. Vatandaşlar lütfen duyarlı olsunlar. Yurtdışına gitmek için vize alınmadan gidilmez, kaçak yollarla zaten kimse gönderilemez, bununla ilgili havalimanlarında, uçaklarda kontroller var. Kimse bu şekilde para kaptırmasın" diyerek uyarıda bulundu.
Bu olay, dolandırıcılık şebekelerinin ne kadar profesyonel ve acımasız olabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Sahte vaatlerle insanların hayallerini çalan bu tür şebekelere karşı dikkatli olmak ve yetkililere başvurmak, mağduriyetlerin önüne geçmek için büyük önem taşıyor. Unutulmamalıdır ki, yurt dışına gitmek için yasal yollar dışında teklifler sunan kişilere karşı şüpheci yaklaşmak ve gerekli araştırmaları yapmak, bu tür dolandırıcılıkların önüne geçmenin en etkili yoludur.