İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü vesilesiyle yaptığı açıklama ile Türkiye'deki basın özgürlüğü mücadelesine dikkat çekti. Cemiyet, geçmişten günümüze gazetecilerin karşılaştığı zorluklara ve tehditlere vurgu yaparak, düşünce ve ifade özgürlüğünün önemini bir kez daha hatırlattı.
Gazetecilere Yönelik Baskılar Artıyor Mu?
İGC'nin açıklamasında, Türkiye'deki demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesinin neredeyse aynı yaşta olduğu belirtildi. Yakın tarihin karanlık dönemlerinde yaşanan yasaklar, tehditler, tutuklamalar ve cinayetlerin, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde ilk olarak gazetecilerin kapısını çaldığına dikkat çekildi. Açıklamada, 120 yıl öncesinden bugüne, baskı, sürgün, sansür, hapis ve işsiz bırakılma gibi yöntemlerle susturulamayan bağımsız ve ilkeli gazetecilerin, egemenler ve onların tetikçileri tarafından öldürülmekle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.
İGC, basın özgürlüğü mücadelesinde hayatını kaybeden gazetecileri anarak, onların toplumun ihtiyacı olan gerçekleri sayfalarına taşıdıklarını vurguladı. Hasan Tahsin'in işgale karşı kalemiyle direnişi, Sabahattin Ali'nin tek sesliliğe karşı özgürlüğü, Abdi İpekçi'nin karanlık güçlere karşı halkı aydınlatması, Uğur Mumcu'nun yobazlığa karşı laikliği, Musa Anter ve Hrant Dink'in ırkçılığa karşı kardeşliği, Metin Göktepe'nin ise onurlu muhabirliği temsil ettiği belirtildi.
İGC'nin Mesajında Hangi Vurgular Yapıldı?
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin mesajında şu önemli ifadelere yer verildi:
- "Onların öldürüldüğü yerde ve zamanda egemenler mutlaka bir gerçeği gizlemek istediler."
- "Ancak, onların bayrağını taşıyan onurlu meslektaşları gerçekleri haykırmaya devam etti."
- "Gazetecilik aynı tehdit ve zorbalıkla karşı karşıya kalmaya devam ediyor."
- "Gözaltı ve tutuklama tehdidi sokağı dolduran vatandaşlar kadar gazetecilere de uygulandı."
İGC, bir asrı aşan özgürlük mücadelesini kararlılıkla sürdüreceklerini vurgulayarak, öldürülen meslektaşlarının bıraktığı mirasın en büyük güçleri olduğunu belirtti. Ayrıca, gazetecilik mesleğini yaptığı için tutuklu bulunan meslektaşlarına karşı sorumluluk duyduklarını ve bu bayrağı onlar için taşımaya devam edeceklerini ifade etti. Cemiyet, 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü vesilesiyle tüm meslektaşlarını saygıyla anarken, "Düşünceye ve söze kelepçe vurulamaz. Gerçek, mutlaka menziline varır." mesajını yineledi.
Basın Özgürlüğü Mücadelesi Devam Ediyor
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü mesajı, Türkiye'de basın özgürlüğünün ne kadar önemli ve kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Gazetecilerin karşılaştığı baskılar, tehditler ve şiddet, toplumun haber alma hakkını engellemekte ve demokrasinin işleyişini zayıflatmaktadır. Bu nedenle, basın özgürlüğünü savunmak, gazetecileri korumak ve gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlamak, hepimizin ortak sorumluluğundadır.