Adana merkezli 20 ilde düzenlenen dev operasyonla internet üzerinden dolandırıcılık yapan "Kayhanlar" suç örgütü çökertildi. Operasyonda 87 şüpheli gözaltına alınırken, örgütün yaklaşık 900 milyon TL değerindeki mal varlığına el konuldu. Bu büyük operasyon, siber suçlarla mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kayhanlar Çetesi Nasıl Çökertildi?
İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, internet üzerinden sahte ürün satışı, yatırım vaadiyle dolandırıcılık ve sazan sarmalı gibi yöntemlerle 16 milyon TL'lik vurgun yapan bir şebekeyi takibe aldı. 96 kişinin dolandırılması üzerine başlatılan teknik ve fiziki takip sonucunda, şebekenin H.K. (34) liderliğinde "Kayhanlar" olarak adlandırılan organize suç örgütü tarafından gerçekleştirildiği tespit edildi. Ekipler, örgütün 20 ilde uzantılarının bulunduğunu belirledi ve eş zamanlı operasyon için düğmeye bastı.
Operasyon, Adana merkezli olarak İstanbul, Mersin, Ankara, Antalya, Balıkesir, Eskişehir, Hatay, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Elazığ, Muş, Nevşehir, Sakarya, Şırnak, Tekirdağ, Van, Zonguldak ve Burdur'da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Aralarında örgüt lideri H.K., kardeşleri B.K. ve Y.K. ile örgüt yöneticisi konumundaki M.Ç.’nin (27) de bulunduğu 87 şüpheli yakalandı.
Ele Geçirilen Mal Varlığı Dudak Uçuklattı
Soruşturma kapsamında suç gelirinden elde edildiği değerlendirilen 18 araç, 16 arsa, 5 konut, 1 iş yeri, 11 bahçe ve 11 tarlaya el konuldu. El konulan mal varlıklarının toplam değerinin yaklaşık 900 milyon TL olduğu açıklandı. Şüpheli H.K. ve kardeşlerinin evlerinde yapılan aramalarda ise 250 bin TL nakit para ile 1 kilo 100 gram altın ele geçirildi.
Gözaltına alınan şüphelilerden örgüt lideri H.K., suçlamaları reddederek, "Düşmanlarım tarafından bana komplo kuruldu. Çok fazla düşmanım var. Dolandırıcılıkla işim olmaz, adımı kullanarak beni zor durumda bırakmaya çalışıyorlar" şeklinde savunma yaptı.
Adalet Yerini Buldu Mu?
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen örgüt lideri H.K., kardeşleri B.K. ve Y.K. ile örgüt yöneticisi konumundaki M.Ç.’ninde aralarında bulunduğu 55 şüpheli tutuklandı. 32 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu operasyon, internet üzerinden dolandırıcılık yapanlara karşı önemli bir mesaj niteliği taşıyor. Siber suçlarla mücadeledeki bu tür başarılar, vatandaşların güvenliğini sağlama ve suçluları adalete teslim etme konusunda umut veriyor.