29 Nisan 2025 Salı

Saraçhane Davaları Ertelendi! Gözaltında Şok İddialar

Saraçhane eylemleriyle ilgili açılan davaların duruşmaları bugün İstanbul'da görüldü. Toplam 96 sanığın yargılandığı davalarda, sanıklar anayasal haklarını kullandıklarını savunurken, avukatlar ise müvekkillerine gözaltı sırasında kötü muamele yapıldığını iddia etti. Duruşmalar, çeşitli eksikliklerin giderilmesi için ileri tarihlere ertelendi.

Duruşmada Şok İddialar: Gözaltında Kötü Muamele!

İstanbul 14., 50. ve 74. Asliye Ceza Mahkemelerinde görülen duruşmalarda, avukatlar dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Avukat Aslı Kazan, müvekkilinin tramvay durağında kafasına vurularak gözaltına alındığını ve polislerin küfürler savurduğunu iddia etti. Kazan, "Müvekkilim eyleme dahi katılmamış, kaldı ki katılsa da suç değil. Dağılmamakta ısrar etmek bir tarafa kaçan çocuklar bunlar" şeklinde konuştu.

Avukat Onur Cingil ise, "Bu dosyadakiler aslında oradan gelip geçenler. Anayasa 34. maddesine göre izinsiz eylemden söz edemeyiz. Vali, kendisi geçtiğimiz günlerde Saraçhane'deki toplantıya müsaade edildiğini söyledi. Meşale yakıldı bir şeyler atıldı, kim yaktı, kim attı belli değil" dedi. Cingil, gaz maskesi takılmasına karşı çıkarak, "Tıbbi maske olduğu söyleniyor. Gaz atmayın maske takmayalım. Tıbbi maske olduğu yazılıyor zaten, yüz kapatma yok" ifadelerini kullandı.

Duruşmalar Ertelendi: Yeni Tarihler Belli Oldu

50. Asliye Ceza Mahkemesi, 33 tutuksuz sanığın yargılandığı davada, sanıkların adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca, 26 Mart 2025 tarihli yakalama tutanağında imzası olan üç polisin tanık olarak dinlenilmesi için emniyete müzekkere yazılmasına hükmetti. İstanbul Valiliği'ne de müzekkere yazılarak yasaklama kararının hangi vasıtalarla ilan edildiği konusunda bilgi istenmesine karar verildi. Duruşma 17 Ekim'e ertelendi.

14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ise, gazeteciler Ömer Akgün, Nisa Sude Demirel ve Elif Bayburt'un da aralarında bulunduğu 30 sanık yargılandı. Gazeteci Elif Bayburt, "Ben gazeteciyim. Etkin Haber Ajansı muhabiriyim. Gençlerin haklı ve meşru eylemlerini tarihsel sorumluluk olarak takip ettim. Elimde fotoğraf makinem ve boynumda basın kartım vardı" dedi. Duruşma 10 Ekim'e ertelendi.

74. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada ise, 36 gencin ilk duruşması yapıldı. Duruşma, sanık savunmaları ve avukatların beyanlarının ardından 15 Eylül tarihine ertelendi.

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, duruşmalara ilişkin yaptığı paylaşımda, "Hiçbir gencimiz yalnız değil! Adaletsizliğe karşı anayasal haklarını kullandıkları için tutuklanan gençlerimizin duruşmasına hukuk komisyonumuzla birlikte katıldık. Tüm gençlerimiz beraat edene kadar hukuki sürecin destekçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

Saraçhane eylemleri davaları, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve protesto hakkı gibi temel haklar açısından önemli bir tartışma zemini oluşturuyor. Davaların seyrini ve sonuçlarını yakından takip etmek, demokratik değerlerin korunması adına büyük önem taşıyor. Duruşmaların ertelenmesi ve gündeme gelen iddialar, sürecin daha da karmaşık bir hale geldiğini gösteriyor.

İlgili Haberler