Rize'de Ölümcül Bal Şakası! 1.5 Kaşık Yetti, Hastanelik Oldu
İzmir Ege Haberleri

Rize'de Ölümcül Bal Şakası! 1.5 Kaşık Yetti, Hastanelik Oldu


12 June 20255 dk okuma7 görüntülenmeSon güncelleme: 12 July 2025

Rize'de yaşanan olay, deli balın tehlikelerini bir kez daha gözler önüne serdi. Karasu Köyü'nde arıcılıkla uğraşan Miktat Kulaksız, sağımını yaptığı komar balından (deli bal) tattıktan sonra fenalaşarak hastanelik oldu. Bir buçuk kaşık bal yemesinin ardından baş dönmesi yaşayan Kulaksız, sağlık ekiplerinin müdahalesiyle hayata döndü.

Deli Bal Nedir ve Neden Tehlikelidir?

Deli bal, özellikle Karadeniz bölgesinde üretilen ve içerisinde grayanotoksin adı verilen bir toksin bulunan bal türüdür. Bu toksin, orman gülleri ve bazı bitki türlerinin nektarlarından bala geçmektedir. Deli balın aşırı tüketimi, zehirlenmelere yol açarak çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, tansiyon düşüklüğü ve kalp ritmi bozuklukları yer almaktadır. Hatta bazı vakalarda ölümcül sonuçlar dahi görülebilir.

Miktat Kulaksız'ın yaşadığı olayda, balı tattıktan kısa bir süre sonra baş dönmesi başlamış ve durumu fark eden yakınları hemen 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aramışlardır. Sağlık ekipleri, olay yerinde yaptıkları ilk müdahalede Kulaksız'ın tansiyonunun ve nabzının düştüğünü tespit etmişlerdir. Hastaneye kaldırılan Kulaksız, 10 saatlik gözetim altında tutulduktan sonra sağlığına kavuşmuştur.

Sağlık Ekiplerinden Uyarılar

Paramedik Oğuzhan Toprak, deli bal sağımının yapıldığı dönemlerde arıcıların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Nöbetimizde bal tutması tanısıyla bir çağrı düştü. Bizde hızlı bir şekilde olay yerine gittiğimizde hastanın baldan zehirlendiğini, deli bal yediğini saptadık. Buna bağlı olarak kalp fonksiyonları yavaşlamıştı. Nabzı 35’li seviyelerde, tansiyonu 70’e 40 seviyelerindeydi. Buna bağlı hemen tanı koyup ilaç tedavisine geçtik. İlaç uyguladıktan sonra hasta kendine geldi biraz. Bu dönemde deli bal sağımı hastaları etkiliyor. Nabızları düşürüyor, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve alerjiye kadar gidebiliyor. Bu acil bir durumdur müdahale edilmezse ölüme kadar varan sonuçlar doğurabilir. O yüzden hastalarım dikkatli olması gerekiyor."

Deli bal zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemler şunlardır:

  • Deli bal tüketiminden kaçınmak.
  • Eğer tüketilecekse, çok küçük miktarlarda tüketmek.
  • Deli bal tüketiminden sonra herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak.

Miktat Kulaksız'ın yaşadığı bu olay, deli balın potansiyel tehlikelerini bir kez daha hatırlatıyor. Arıcıların ve tüketicilerin bu konuda bilinçli olması, benzer vakaların önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıyor. Deli balın faydaları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Bu nedenle tüketiminde dikkatli olunması ve aşırıya kaçılmaması gerekmektedir.