
Öğretmenlerden MEB'e Atama Çağrısı: Lütuf Değil, Zorunluluk!
İzmir'de ataması yapılmayan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) seslenerek atama taleplerini dile getirdi. Öğretmenler, "En az ücretli öğretmen sayısı kadar atama yapılsın. Bu bir lütuf değil, zorunluluk!" ifadeleriyle dikkat çekti. Atama bekleyen öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetler ve talepleri haberimizde.
Atama Bekleyen Öğretmenlerin Feryadı
Ataması yapılmayan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Birgül Çetin, yıllardır özel sektörde çalıştığını belirterek yaşadığı zorlukları anlattı. 2014 yılında mezun olduğunu ve çeşitli sınavlardan geçmesine rağmen atanamadığını ifade eden Çetin, "Geçen sene tekrar denedim ve 70'inci oldum. Normal şartlarda bu sıralamayla atanabiliyor olmam gerekiyordu. Ancak 18 Nisan’da sonuçlar açıklandığında 29 kişinin alınacağını gördüm. Büyük bir hayal kırıklığı yarattı" dedi.
Çetin, branşlarında 35 binden fazla kişinin sınava girdiğini ve ortalama 50 bine yakın mezun veren bir bölümden sadece 29 kişinin alınmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışıldığını belirten Çetin, bu durumun nitelikli eğitime engel olduğunu savundu.
Eğitim Sistemindeki Değişikliklere Eleştiri
Eğitim sisteminde sürekli değişiklik yapılmasını eleştiren Çetin, "Özellikle lise eğitiminin 2 ya da 3 yıla düşürülmesiyle ilgili okullara anket gittiğini duyduk. Eğitimde kendilerince yapmaya çalıştıkları, istedikleri yenilik çabaları tam bir fiyasko" dedi. Bir şeylerin oturmasını beklemeden yapılan değişikliklerin fayda sağlamayacağını savunan Çetin, her bakan döneminde yapılan plansız değişikliklerin büyük sorunlara yol açtığını belirtti.
Ataması yapılmayan öğretmenlerin taleplerini de dile getiren Çetin, en az ücretli öğretmen sayısı kadar atama yapılması gerektiğini vurguladı. "Hiçbir sektörde ücretli kavramı yokken biz bu iktidar döneminde öğrendik" diyen Çetin, MEB'in öğretmenlerin sesini duyup onları dinlemesi gerektiğini ifade etti. Nitelikli eğitimin nitelikli öğretmenlerle sağlanabileceğini belirten Çetin, 15 bin atamayla bu hedefe ulaşılamayacağını savundu.
"Sesimizi Duyurmak İçin Mücadeleye Devam Edeceğiz"
5 yıldır KPSS'ye girdiğini belirten öğretmen Mert Gürgün ise, bu sene 876'ncı olduğunu ve başarılı olduğunu düşünmesine rağmen 18 Nisan akşamı açıklanan branş dağılımı ve yapılacak 15 bin atama nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Gürgün, mülakat sistemine de eleştirilerde bulunarak, mülakatların sübjektif değerlendirmeler içerdiğini ve objektif bir değerlendirme yapılamayacağını savundu.
MEB Bakanı Yusuf Tekin'e yönelik değerlendirmede bulunan Gürgün, sorunlara kayıtsız kalındığını ve öğretmenlerle iletişime geçilmediğini ifade etti. Seslerini duyurmak için mücadeleye devam edeceklerini belirten Gürgün, "Twitter’da (X) etkinliklerimiz oldu. 3 gün boyunca art arda milyon ‘tweet’ atıldı. İlk gün dünyada trend listesine girdik. İzmir’de basın açıklamalarımız oldu. Parti ayırt etmeksizin derdimizi herkese anlatmaya çalıştık. Mücadelemiz devam edecek çünkü haklıyız" dedi.
- Öğretmen atamaları konusunda adaletli bir dağılım yapılmalı.
- Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli.
- Mülakat sistemi kaldırılmalı.
- Eğitim sistemindeki plansız değişikliklere son verilmeli.
Ataması yapılmayan öğretmenlerin çağrıları, eğitim sistemindeki sorunlara dikkat çekiyor. Öğretmenlerin talepleri doğrultusunda adımlar atılması, nitelikli eğitim için büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, umutsuz bir gençlik yetişme tehlikesiyle karşı karşıya kalınabilir.