14 Mayıs 2025 Çarşamba

Öcalan ile Kritik Görüşme! DEM Parti İmralı Ziyareti Sona Erdi

DEM Parti İmralı heyetinin Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği dördüncü görüşme sona erdi. Pervin Buldan ve Avukat Faik Özgür Erol'dan oluşan heyet, İmralı Cezaevi'nde Öcalan ile bir araya geldi. Ziyaretin detayları henüz kamuoyu ile paylaşılmazken, görüşmenin içeriği ve olası sonuçları merak konusu oldu.

İmralı Ziyaretinin Detayları

DEM Parti heyeti üyesi Pervin Buldan ve Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Faik Özgür Erol, Abdullah Öcalan ile İmralı'da bir araya geldi. Bu, heyetin Öcalan ile gerçekleştirdiği dördüncü görüşme oldu. DEM Parti tarafından yapılan kısa açıklamada ziyaretin tamamlandığı belirtildi. Görüşmenin içeriğine dair henüz detaylı bir bilgi verilmedi.

Hatırlanacağı üzere, DEM Parti İmralı heyeti, 10 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de bir görüşme gerçekleştirmişti. Yaklaşık 1 saat 25 dakika süren bu görüşmede, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala da yer almıştı. Sırrı Süreyya Önder, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Çok pozitif bir görüşme oldu. Bundan sonrası için çok daha umutluyuz." ifadelerini kullanmıştı.

Görüşme Sonrası Açıklamalar ve Beklentiler

12 Nisan'da DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve DEM Parti İmralı Heyeti'nin görüşmesinde bazı taleplerin sunulduğuna ilişkin haberlere açıklık getirmişti. Doğan, "Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'la sürecin nasıl ilerleyeceğini ve nasıl gelişeceğini değerlendirdik. Görüşme sonrası konuya dair yazılı bir açıklama yapıldı. Buna rağmen; bazı haberlerde '13 Maddelik Talepler Listesi' olarak sunulan maddeler, DEM Parti’nin çeşitli mecralarda kamuoyuyla paylaştığı talepleridir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir talepler listesi sunulmuş değildir." şeklinde konuştu.

Erdoğan-DEM Parti İmralı heyetinin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile 18 Nisan Cuma günü yapması beklenen görüşme ise Sırrı Süreyya Önder’in sağlık sorunları nedeniyle ertelenmişti.

Öcalan'ın Silah Bırakma Çağrısı ve Sonrası

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2024’ün Ekim ayında PKK’nın “terör eylemlerine son vererek lağvedilmesi” yönündeki çağrısının ardından İmralı sürecinde Abdullah Öcalan, PKK’ye silah bırakma çağrısında bulunmuştu. Mektubu okunan Öcalan, “Sayın Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı, Sayın Cumhurbaşkanı’nın ortaya koyduğu iradeyle, diğer siyasi partilerin olumlu yaklaşımlarıyla oluşan bu iklimde silah bırakma çağrısında bulunuyorum ve bu çağrının tarihî sorumluluğunu üstleniyorum.” demişti.

Öcalan’ın çağrısına kısa süre içinde PKK Yürütme Komitesi’nden de yanıt gelmişti. Komite, Öcalan’ın çağrısını benimsediklerini ve gereğini yerine getireceklerini açıklamıştı. Ayrıca, Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması yönünde bir talep de dile getirilmişti.

PKK Yürütme Komitesi, 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere ateşkes ilan ettiklerini belirterek, “Herhangi bir saldırı olmadığı sürece hiçbir silahlı güç eylem yapmayacak.” açıklamasında bulunmuştu.

Ziyaretin Olası Sonuçları ve Etkileri

DEM Parti heyetinin İmralı ziyareti, Türkiye siyaseti ve Kürt sorununun çözümü açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Görüşmenin içeriği ve sonuçları, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Bu ziyaretin, çözüm sürecine yeniden ivme kazandırıp kazandırmayacağı merakla bekleniyor. Özellikle Öcalan'ın gelecekteki olası açıklamaları ve çağrıları, bölgedeki siyasi dengeleri derinden etkileyebilir. Bu nedenle, tüm gözler İmralı'dan gelecek haberlere çevrilmiş durumda.

İlgili Haberler