30 Nisan 2025 Çarşamba

Konkordato Alarmı! Şirketler Neden İflasın Eşiğinde?

Reel sektörde yaşanan daralma, şirketleri finansal açıdan büyük bir çıkmaza sürüklüyor. 2025 yılının ilk çeyreğinde konkordato başvurularında yaşanan %172'lik artış, durumun vahametini gözler önüne seriyor. Üretimdeki düşüş, finansmana erişimdeki zorluklar ve istihdam kayıpları, pek çok şirketi iflasın eşiğine getirmiş durumda.

Konkordato Başvurularında Rekor Artış

Konkordatotakip.com'un verilerine göre, sadece Mart ayında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 189'a ulaştı. 2025'in ilk üç ayında ise bu sayı 583'e yükseldi. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %172'lik bir artış anlamına geliyor. İflas kararı verilen dosya sayısında da önemli bir yükseliş yaşandı. 2024'ün ilk çeyreğinde 23 olan iflas dosyası sayısı, 2025'in aynı döneminde 43'e çıktı. Ayrıca konkordatoda kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı da 107'den 390'a yükseldi.

KOBİ'ler İçin Tehlike Çanları Çalıyor

İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Başkanı İlker Önel, konkordato artışının reel sektör üzerindeki baskının bir göstergesi olduğunu vurguluyor. Enflasyonla mücadelede uygulanan politikaların özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) üzerinde ciddi etkiler yarattığını belirten Önel, "2025 yılı KOBİ'ler açısından oldukça zorlu geçebilir. Konkordatolarda yeni artışlar yaşanabilir" dedi.

Çözüm Önerileri ve Beklentiler

Önel, KOBİ'lerin içinde bulunduğu darboğazı aşabilmeleri için 250-300 bin TL aralığında düşük faizli kredi imkanının sağlanmasının kritik önemde olduğunu ifade ediyor. Bu tür bir finansal destek, şirketlerin ayakta kalabilmesi açısından hayati önem taşıyor. 2025 yılında şirketlerin operasyonel maliyetlerinin önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Önel, satışların ise 2023 yılına kıyasla %30 oranında gerilediğini söylüyor.

  • İşyeri kiralarındaki artışlar (%100'ün üzerinde)
  • Enerji maliyetlerindeki yükseliş
  • Türk lirasındaki değer kaybı

Bu faktörlerin bir araya gelmesiyle birçok şirket ya küçülüyor ya da tamamen kapanıyor. Türk lirasında yaşanan değer kaybının da nihai ürün fiyatlarını doğrudan etkilediğini belirten İlker Önel, 2025 yılı içinde nihai ürünlerde ortalama %10'luk bir fiyat artışının yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Reel sektördeki bu olumsuz tablo, acil önlemler alınmadığı takdirde daha da kötüleşebilir. KOBİ'lere sağlanacak destekler ve ekonomik istikrarın sağlanması, şirketlerin ayakta kalabilmesi ve istihdamın korunması açısından büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, konkordato ve iflas başvurularındaki artışın devam etmesi kaçınılmaz olacaktır.

İlgili Haberler