İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında artan yangın riskine karşı kırsal mahallelere yangın söndürme tankeri dağıtarak önlemlerini artırmayı hedefliyor. Küresel iklim krizinin etkisiyle artan sıcaklıkların neden olduğu yangınlara karşı tedbirler yoğunlaştırıldı. Yangınlara hızlı ve etkili müdahale için kırsal mahallelere 125 adet yangın söndürme tankeri dağıtılacağı bildirildi. Torbalı’daki fabrikada üretimi süren tankerlerden 40’ı gelecek hafta muhtarlara teslim edilecek. Geri kalan tankerlerin ise mayıs ayı sonuna kadar dağıtılması planlanıyor.
İzmir'de Yangınla Mücadelede Yeni Dönem
İzmir genelinde hâlihazırda 460 yangın söndürme tankeri bulunduğu belirtildi. Yeni tankerlerin her biri 2.5 ton su taşıma kapasitesine sahip. Tankerler, özellikle itfaiye ekiplerinin ulaşmasının zaman aldığı bölgelerde yangınların büyümeden kontrol altına alınmasına katkı sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürü Şerife Güzel, yangınlara ilk müdahalede bu tankerlerin kritik rol oynadığını ifade ederek, şunları söyledi:
Amacımız itfaiye araçları gelene kadar oradaki yangınların büyümesini engellemek. İtfaiye ekipleri olay yerine geldiğinde hemen yangına müdahale ediyor. Ama yangın tankeri, alevlerin büyümesini, farklı yerlere sıçramasını engelliyor, ayrıca itfaiye eğer suya ihtiyaç duyarsa su takviyesi için de kullanılıyor.
Tankerler Kimlere Zimmetli Olacak?
Yangın söndürme tankerlerinin muhtarlara zimmetlendiğini ve orman gönüllüleri tarafından kullanıldığını belirten Güzel, "Orman gönüllüleri ile ilk müdahale bu tankerlerle yapılıyor. İzmir büyük bir kent. Özellikle yazın artan sıcaklıklardan dolayı yangın söndürme tankerleri daha da önemli hale geliyor. Erken ve etkin müdahale büyük felaketleri önlüyor. Yapılan araştırmalara göre bu yılın, bir önceki yıldan daha sıcak olacağı öngörülüyor. Yurttaşlarımızın alacağı bireysel önlemlerle de yangınların çıkmasını engelleyebiliriz." dedi.
Güzel, vatandaşların alması gereken önlemleri ise şu şekilde sıraladı:
- Sigara izmariti kesinlikle çevreye, doğaya atılmamalı.
- Açık ateşler söndürülmeli.
- Herkes evinin çevresindeki, bahçesindeki kuru otları temizlemeli.
- Piknik ateşleri mutlaka söndürülmeli.
- Yangın koridoru oluşturulmalı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu önemli adımı, kırsal bölgelerdeki yangın riskini azaltmada büyük bir rol oynayacak. Vatandaşların da bireysel önlemler alarak bu mücadeleye destek vermesi, olası felaketlerin önüne geçilmesinde kritik öneme sahip. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte yangın riskinin de arttığı düşünüldüğünde, bu önlemlerin ne kadar hayati olduğu bir kez daha anlaşılıyor.