İzmir Sağlık Platformu üyeleri, 12 Mayıs Hemşireler Günü'nde yaptıkları basın açıklamasıyla sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekti. Sendika temsilcileri, "Kutlama değil, çözüm istiyoruz" diyerek hemşirelerin yaşadığı zorlukları ve sağlıkta dönüşümün olumsuz etkilerini vurguladı. Açıklamada, liyakatsiz yöneticilerin baskısı, personel eksikliği ve ağır çalışma koşulları gibi sorunlara dikkat çekilerek acil çözüm talepleri dile getirildi.
Sağlıkta Dönüşümün Acı Reçetesi
Açıklamada, sağlıkta dönüşümün hastaları mağdur ettiği ve sağlık çalışanlarını tükettiği belirtildi. Hemşirelerin ve ebelerin, büyüyen sorunlar karşısında çaresiz hissettiği ve sözlerinin dinlenmediği vurgulandı. Liyakatsiz yöneticilerin, sorunları görmezden gelerek çalışanlara zorunlu mesai dayattığı ve itiraz edenleri tehdit ettiği ifade edildi. Tükenmişlik hissiyle insanüstü koşullarda çalışanların karşısına, çözüm üretemeyen uygulamaların çıkarıldığı belirtildi.
İnsanca çalışma koşullarının olmadığı, uzun çalışma saatleri ve baskının olduğu ortamlarda, her işin hemşirenin görevi sayıldığına dikkat çekildi. Sağlık Bakanlığı'nın işyerlerinde oluşturduğu Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Kurullarının işlevsiz olduğu ve çalışanları koruma görevinin yerine getirilmediği eleştirildi. Hastanelerin her köşesine yazılan "Hekim Seçme Hakkınız Vardır" yazılarının aksine, halkın hekim seçemediği, randevu bulamadığı ve derdini anlatacak zamanı olmadığı vurgulandı.
Personel Eksikliği ve Gece Nöbetleri Kabusu
Sağlık sisteminin can çekiştiği ve personel eksikliği nedeniyle hemşirelerin evlerinden çok hastanede kaldığı belirtildi. Gündüzleri bir şekilde yürüyen sistemin, geceleri tamamen hemşirelerin sorumluluğunda olduğu ifade edildi. Halkın vergileriyle yapılan şehir hastanelerinin şehirden ve halktan uzak olduğu, sorunların katlanarak büyüdüğü vurgulandı. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yok edildiği ve sağlık ocaklarının kapatıldığı eleştirisi yapıldı.
Hasta tedavisine etik ve bilimsel bakıldığında, hastanın teşhisiyle ilgili klinik uzman doktoru ve deneyimli klinik hemşiresinin takibinin hayati önem taşıdığı belirtildi. Acile başvuran hastaya, klinik bulgularına göre yatacağı klinikte yer yok denilerek başka bir kliniğe yatırılamayacağına dikkat çekildi. Ameliyat olan bir hastanın, enfekte bir hastayla aynı odaya konulmaması gerektiği vurgulandı. Hastanede o klinikte yer yoksa, hastanın sevk edilmesi gerektiği ifade edildi.
Gecenin ilerleyen saatlerinde başka kliniğin hastasını, kendi sorumlu hekimi olmadan, yeterli bilgisi olmayan başka bir birimdeki hemşireye teslim etmenin, sağlık sisteminin gazını almak anlamına geldiği belirtildi. Hemşirelerde oluşan anksiyete ve depresyonun sorumlusunun yönetenler olduğu ve sorunu çözmek yerine yükü hemşirelere attıkları eleştirisi yapıldı. Performans ve teşvik ödemeleriyle adaletsiz bir dağılım yaşandığı ve hemşirelerin yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edildiği ifade edildi.
Hemşirelerin Talepleri
- Personel açığı acilen giderilsin.
- Ayda 5 gece üstü nöbet yasaklansın.
- Tüm ek ödemeler maaşa ve emekliliğe yansıtılsın.
- Gece mesaileri çift vardiya sayılarak mesai saati üzerinden ödensin.
- Gebelik testi pozitif olduğu günden itibaren gece çalışması yasaklansın.
- Gebe kalan personel acil ve yoğun bakım ünitelerinden çekilsin.
- Kliniklere 24 saat yardımcı personel verilsin.
- “Özellikli birim” deyip daha yüksek ücret ödeme değil; özellikli, daha yoğun birimlerde çalışan sayısı artırılıp mesailer kısaltılsın.
- Klinikler arası yer değişiklikleri torpille değil, liyakat, eğitim, idarenin ve çalışan temsilcilerinin beraber kurduğu komisyonlar üzerinden şeffaf değerlendirilsin.
- Üniversite hastanelerinde ki tüm çalışanlara tayin hakkı verilsin
- İcap ödemesi sorunu mahkeme kararlarına bırakılmadan yasal düzenleme ile çözülsün,
- Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların ücretlendirme, statü, çalışma alanlarına dair sorunları çözülsün
- Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışıp kadroya geçirilmeyen, şirketler ya da aile hekimleri ile yaptıkları sözleşme ile çalıştırılan ebe ve hemşireler kadroya geçirilsin,
- Başta sosyal hizmet olmak üzere, adli tıp kurumu, Sağlık Bakanlığı merkez teşkilat, Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan hemşirelerin de diğer unvanlarda olduğu gibi sosyo-ekonomik haklarında ki eşitsizlik giderilsin.
- Çalışma yaşamında ve emeklilikte büyük kayıplarına sebep olan 5510 sayılı yasa iptal edilsin.
- 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilsin
İzmir Sağlık Platformu, 12 Mayıs Hemşireler Günü ve haftasında mesleklerine sahip çıktıklarını, talepleri yerine getirilinceye ve haklarını alıncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Tüm sağlık çalışanlarını ve hemşireleri yanlarında olmaya ve haklarını almak için birlikte mücadeleye davet etti.