İnciraltı Planları: Bilirkişi Raporuna Şok İtiraz! İnceleme Başladı
İzmir Ege Haberleri

İnciraltı Planları: Bilirkişi Raporuna Şok İtiraz! İnceleme Başladı


03 June 20255 dk okuma6 görüntülenmeSon güncelleme: 10 July 2025

İzmir'in tartışmalı konusu İnciraltı planlarında flaş gelişme! Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "tarım dışı planlama izni" kararına karşı açılan dava sonrası hazırlanan bilirkişi raporuna itiraz edildi. İzmir Bölge Bilirkişi Kurulu Başkanlığı, rapor hakkında inceleme başlattı. Peki, bu itirazın perde arkasında neler var? İnciraltı planları neden bu kadar önemli? İşte tüm detaylar...

İtirazın Nedeni: Bilirkişi Raporu Taraflı mı?

Bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor, tarım dışı kullanımın kamu yararına aykırı olduğu yönünde görüş bildirmişti. Ancak İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER),raporun bilimsel geçerliliğinin tartışmalı olduğunu savunarak itiraz etti. İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut, "Numuneler uygun steril şartlarda saklanmamış, bilimsel geçerliliği tamamen tartışmalı bir çalışma" diyerek itirazın gerekçesini açıkladı. Karabulut, bilirkişi raporunun taraflı bir dille görmezden gelindiğini de iddia etti. Karabulut, sürecin detaylarını şu şekilde aktardı: "Geçtiğimiz hafta bilirkişiler hakkında yaptığımız itiraz ve şikayet üzerine, İzmir Bölge Bilirkişilik Kurulu Başkanlığı, inceleme başlatmış ve , İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne yazdığı resmi yazıda:
  • Bilirkişi görevlendirme tutanağı,
  • Duruşma zaptı,
  • Tebliğ belgeleri,
  • Keşif tutanağı,
  • Bilirkişi raporu,
  • Dava ve cevap dilekçeleri,
belgelerini talep etmiştir. Bu gelişme, dava sürecinde hazırlanmış ve bilimsel gerçekliği tartışmalı olan bilirkişi raporunun hukuki zemin üzerinde sorgulanması açısından önemli ve dikkatle izlenmesi gereken bir aşamadır. Özellikle İnciraltı’nda tarım faaliyetlerinin sona erdiğine dair somut gerçekliğe dayalı tespitlerimiz, ne yazık ki bilirkişi raporunda taraflı bir dille görmezden gelinmiştir."

İtirazda Öne Çıkan Maddeler

İNGEDER Başkanı Karabulut, itirazlarının nedenlerini tek tek sıraladı:
  • Sahadan alınması gereken en az 87 numune yerine sadece 5 noktadan numune alınmıştır.
  • Toprak bünyesi, organik madde içeriği, makro ve mikro besin elementleri, su tutma kapasitesi, drenaj durumu ve erozyon riski gibi temel tarımsal veriler analiz edilmemiştir.
  • Bilirkişi heyeti keşif günü sahaya bilimsel ekipman getirmemiş, su örnekleri için 0,5 litrelik pet şişe, toprak numuneleri için ise market poşeti kullanılmıştır.
  • Öte yandan bilirkişiler yanlarında numune almak için kazma ve kürek getirmedikleri için bu ekipmanlar tarafımızdan sağlanmıştır.
  • Gübreli topraktan ve hatalı olarak varilden su örneği alınması girişiminde bulunulmuştur.
  • Sonuç olarak; numuneler uygun steril şartlarda saklanmamış, bilimsel geçerliliği tamamen tartışmalı bir çalışma yapılmıştır.
Karabulut, tüm bu nedenlerden dolayı bilirkişi heyetinin özensiz ve taraflı çalıştığını savundu. İzmir Bölge Bilirkişi Kurulu Başkanlığı'nın başlattığı inceleme, İnciraltı planları için kritik bir dönüm noktası olabilir. Bilirkişi raporunun yeniden değerlendirilmesi, planlama sürecini etkileyebilir ve bölgenin geleceği için önemli kararların alınmasına yol açabilir. İNGEDER'in hukuksal mücadelesi ve kamuoyunun süreci yakından takip etmesi, adil ve şeffaf bir sürecin işlemesi açısından büyük önem taşıyor. İnciraltı planları ile ilgili gelişmeler yakından takip edilecek.