İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), son günlerde gündeme gelen çeşitli iddialara "Yalanlar ve Gerçekler" başlığı altında bir açıklama yaparak yanıt verdi. Bayrampaşa'daki kentsel dönüşüm projesi, İSPARK'ın araç "fişlediği" iddiası ve bazı ulaşım ihalelerinin belli bir kişiye verildiği yönündeki suçlamaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. İşte İBB'nin detaylı açıklaması ve iddialara karşı sunduğu kanıtlar.
## Bayrampaşa Kentsel Dönüşümünde Son Durum Ne?
İddialara göre, İBB tarafından Bayrampaşa'da başlatılan kentsel dönüşüm projesinin 2. etabı beş yıldır tamamlanamadı. İBB ise bu iddiaya şu şekilde yanıt veriyor:
* Bayrampaşa İlçesi İsmetpaşa Mahallesi Rezerv Yapı Alanı 1. Etap projesinde **2269 konut birimi, 192 ticari birim, 8 home ofis ve 4 de yönetim birimi** ile birlikte toplamda **2 bin 473 bağımsız birim** üretildi.
* Projenin 2. Etabı için rezerv yapı alanı ilan edilmesi talebi Mayıs 2023'te bakanlığa iletilmiş ve 18 Aralık 2023 tarihinde 2. Etap rezerv yapı alanı olarak ilan edilmiştir.
* İmar planları 5 Aralık 2024'te bakanlığa iletilmiş olup, onay süreci devam etmektedir.
İBB, imar planlarının onaylanmasının ardından proje çalışmalarının hızla sonuçlanacağını ve uygulama aşamasına geçilebileceğini vurguluyor. Ayrıca, 2. Etapta hak sahiplerine ait toplam 475 binadan (2 bin 457 bağımsız birim) tahliye edilmiş olan 318 binaya (1843 bağımsız birim) ilişkin yıkım işlemlerine başlanarak 222 adet bina yıkılmıştır. Geriye kalan yapılarla ilgili yıkım işlemlerine de devam edileceği belirtiliyor.
Bayrampaşa İsmetpaşa Mahallesi'nde yaşayanların mağdur olmaması için 2. Etapta gerçekleşecek projeden yararlanmak isteyen hak sahipleri için 1. Etapta bulunan rezerv konutların geçici tahsisine karar verilmiştir. Bu kapsamda 1. Etaptan toplam 162 dairenin, geçici konut olarak vatandaşlara teslim edilmesi kararlaştırıldı ve evraklarını tamamlayan hak sahiplerine anahtar daire teslimleri başladı. Ayrıca, İBB Meclisi tarafından 12 Eylül 2024'te geçici konuttan yararlanmayacak hak sahiplerine kira yardımı yapılması kararlaştırılmıştır.
## İSPARK Gerçekten Plaka Mı Fişliyor?
İddialar arasında İSPARK'ın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanılan resmi ve sivil araçların plakasını istediği de yer alıyor. İBB bu iddiaya karşı şu açıklamayı yapıyor:
5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca, İstanbul genelindeki İBB'nin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlardaki otoparkların işletilmesi işi İSPARK AŞ'ye verilmiştir. Otoparklardan ücretsiz ve avantajlı yararlanma hakkı her yıl, ilgili Meclis Kararı ile onaylanan İBB Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı Emlak Müdürlüğü Otopark Ücret Tarife Dipnotları ile belirlenmektedir.
Bu kapsamda İstanbul Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan hizmet araçlarının görevlerini daha etkili ve verimli şekilde devam edebilmelerini kolaylaştırmak amacıyla otopark sistemine kayıt talebi ile İSPARK’a bildirilen plakalar; İBB Ücret Tarife Dipnotları Madde 6.4. gereğince otomasyon sistemine tanımlanmakta ve bir sonraki güncelleme talebine kadar ilgili plakaların İSPARK otoparklarından ücretsiz şekilde yararlanması sağlanmaktadır.
Gizli görev kapsamında kullanılan sivil tahsisli emniyet plakalarının kayıt işlemlerinde, Sivil Plaka Tahsis Belgesi'nin de yer aldığı resmi talebin, yetkililerce ıslak şekilde imzalanmış ve mühürlü olması şartı aranmaktadır. Tüm bu kayıtlar 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu başta olmak üzere cari mevzuat ve yönergelerle belirlenmiş kurallar doğrultusunda işlenmekte; güncelleme planları ile belirlenmiş sürelere bağlı olarak kayıt yenileme ve güncelleme kontrolleri yapılmaktadır.
## İhaleler Şeffaf mı Yapılıyor?
Son olarak, Metro İstanbul AŞ ve İYA Danışmanlık ve Ticaret AŞ'nin ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı, ihalelerin Rasim Kaya'nın sahibi olduğu Kaya Ulaşım Hizmetleri ve Filo Kiralama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine verildiği iddia ediliyor. İBB ise bu iddialara karşı şu açıklamayı yapıyor:
Metro İstanbul’un 13 Ocak 2025’te Elektronik Kamu Alım Platformu EKAP üzerinden ilan ettiği süreli araç kiralama ihalesi, Kamu İhale Kanunu'na göre açık ihale yöntemiyle 20 Şubat 2025’te gerçekleştirilmiştir. Bu açık ihalede 38 firma ihale dokümanlarını incelemiştir. İstekli firmaların verdikleri teklifler ihale komisyonu tarafından incelenmiş ve alınan karar Elektronik Kamu Alımları Platformu'na (EKAP) yüklenmiştir.
İYA Danışmanlık ve Ticaret AŞ, 12 Kasım 2024 tarihinde EKAP üzerinden ilan ettiği araç kiralama ihalesi ise Kamu İhale Kanunu madde 19’a uygun olarak, açık ihale yöntemiyle 20 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu açık ihalede 14 firma, ihale dokümanlarını incelemiştir. İstekli firmaların verdikleri teklifler ihale komisyonu tarafından incelenmiş ve alınan komisyon kararı EKAP’a yüklenmiştir.
İBB, her iki ihalenin de Kamu İhale Kanunu'na uygun olarak şeffaf bir şekilde gerçekleştirildiğini ve ihaleye katılan tüm firmaların tekliflerinin incelendiğini vurguluyor.
İBB'nin yaptığı bu detaylı açıklama, son günlerde ortaya atılan iddialara karşı kamuoyunu bilgilendirme amacı taşıyor. İBB, şeffaflık ilkesi doğrultusunda çalışmalarına devam edeceğini ve her türlü soruya açık olduğunu belirtiyor. Bu açıklama ile birlikte, İBB'nin gelecekte de benzer iddialara karşı daha proaktif bir yaklaşım sergilemesi bekleniyor.
