Türkiye'de yaşanan zirai don olayları, meyve ve sebze üretimini olumsuz etkileyerek gıda fiyatlarında ciddi artışlara yol açabileceği endişesini beraberinde getirdi. Özellikle bağ ve meyve bahçelerinde görülen zararlar, tüketicinin cebini yakacak gibi duruyor. Uzmanlar, bu durumun önüne geçmek için alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor.
Zirai Don, Üretimi Vurdu!
İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, yaptığı açıklamada, zirai donun özellikle meyve ve bağlarda büyük hasara yol açtığını belirtti. Çakıcı, "Geçtiğimiz haftalarda çevrede yeni uyanan bağlara vuran don etkisi, bağlardaki yapraklanmaları kötü etkiledi. Bu gidişle de bağlarda verim düşüklüğü olacak, ürün kaybına gidecek" dedi. Bu durumun, özellikle üzüm ve kiraz gibi ürünlerde fiyat artışlarına neden olabileceği öngörülüyor.
Nisan ayındaki kuraklığın da buğday üretimini olumsuz etkilediğini belirten Çakıcı, "Ülkenin birçok yerinde bu zirai don olayı devam ediyor. Meteorolojiden gelen uyarılar da var. Bu olay sebzeleri etkiliyor. Meyve ve bağlara etkisi çok fazla" ifadelerini kullandı. Risklerin devam ettiğini vurgulayan Çakıcı, çiftçilere yönelik uyarılarda bulundu.
Çiftçiler Ne Yapmalı?
Zirai don riskine karşı çiftçilerin alabileceği önlemler hakkında bilgi veren Dr. Çakıcı, şunları söyledi:
- Yağmurlama ve sulama sistemleri kullanmak
- Sisleme ve dumanlama yöntemlerine başvurmak
- Ürünleri tarım sigortası yaptırmak
Çiftçilerin bu tür önlemlerle ürünlerini koruyabileceğini ve ekonomik kayıplarını en aza indirebileceğini belirten Çakıcı, tarım sigortasının önemine dikkat çekti.
Gıda Güvencesi Tehlikede Mi?
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi Uğur Toprak, zirai donun gıda güvencesi üzerinde önemli etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Toprak, "Uzun vadede, zirai donun etkilerini azaltmak için dayanıklı ürün çeşitlerinin geliştirilmesi, tarım sigortalarının yaygınlaştırılması ve iklim değişikliğine uyum stratejilerinin uygulanması kritik önem taşır" dedi.
Aksi takdirde, gıda güvencesi ve ekonomik istikrar üzerindeki baskıların artarak hem yerel hem de küresel düzeyde ciddi sosyoekonomik sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Zirai don ve kuraklık gibi doğal afetlerin tarım üzerindeki olumsuz etkileri, gıda fiyatlarında artışa neden olarak vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Uzmanlar, bu tür sorunlarla başa çıkmak için sürdürülebilir tarım politikalarının geliştirilmesi ve çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, gıda güvencesi tehlikeye girebilir ve ekonomik istikrarsızlık derinleşebilir.