Emekliler İsyan Etti: İkramiye Değil Bayram Harçlığı! İşte Detaylar
İzmir Ege Haberleri

Emekliler İsyan Etti: İkramiye Değil Bayram Harçlığı! İşte Detaylar


02 June 20255 dk okuma9 görüntülenmeSon güncelleme: 11 July 2025

İzmir'de emekliler, bayram ikramiyesindeki yetersiz artışa karşı seslerini yükseltti. DİSK Emekli-Sen öncülüğünde yapılan basın açıklamasında, emekli ikramiyesinin 4 bin TL olmasının bir "bayram harçlığı" bile olmadığı vurgulandı. Emekliler, geçim sıkıntısı çektiklerini ve ikramiyenin asgari ücret düzeyine çıkarılmasını talep etti.

Emekliler SGK Önünde Toplandı

DİSK Emekli-Sen üyeleri, Konak'taki SGK Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada, emeklilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekildi ve ikramiye miktarının yetersizliği eleştirildi. DİSK Emekli Sen Buca Şube Başkanı Adnan Kaya, emeklilerin yıllarca ülkeye değer katmasına rağmen görmezden gelindiğini belirtti.

Kaya, "Hak sahipleriyle birlikte ülkenin en önemli ve en büyük toplumsal gruplarından birini oluşturan emekliler, bu ülkede yıllarca bir değer üretip ülkeyi zenginleştirmesine rağmen şimdi görmezden geliniyor. Ülkemizde emekli adaletsizliği giderek büyüyor," dedi. Emeklilik sistemindeki sorunların derinleştiğini ve emeklilerin taleplerinin görmezden gelindiğini ifade etti.

Emekli İkramiyesi mi, Bayram Harçlığı mı?

Emekliler, 4 bin TL'lik ikramiyenin günümüz koşullarında yetersiz olduğunu ve bunun bir "bayram harçlığı" olarak bile değerlendirilemeyeceğini savunuyor. İkramiye miktarının, asgari ücretin yalnızca yüzde 18'ine denk geldiği belirtilerek, bu durumun emeklilere yapılan bir haksızlık olduğu vurgulanıyor.

Adnan Kaya, "İki bayramda, bütün yıl boyunca 8 bin lira ikramiye! Utanç verici bir durum. Bu nasıl ikramiye? Asgari ücretin sadece yüzde 18’i! 7 yıl önce kısmi bir çözüm olarak gündeme gelen emekli bayram ikramiyesi iyice pula döndü. Bugün artık bir ikramiyeden değil bayram harçlığından söz etmek lazım," şeklinde konuştu.

Emeklilerin Talepleri Neler?

DİSK Emekli-Sen, emeklilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
  • Emekli aylıkları arasındaki dengesizliklerin giderilmesi için intibak düzenlemesi yapılmalıdır.
  • Emekli aylıklarının artırılmasında büyüme oranlarının tamamı dikkate alınmalıdır.
  • Yılda iki kez verilen emekli bayram ikramiyeleri en az asgari ücret kadar olmak üzere artırılmalıdır.
  • Emeklilere yılda 4 kez birer aylık tutarından ikramiye verilmelidir.

Emekliler, taleplerinin karşılanması için mücadelelerini sürdüreceklerini ve örgütlü bir şekilde hareket edeceklerini vurguladı. Emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesi ve insanca yaşanabilir bir emeklilik için mücadele çağrısı yapıldı.

Emeklilerin bu haklı feryadı, aslında Türkiye'deki emeklilik sisteminin ne kadar adaletsiz ve yetersiz olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Yıllarca çalışıp ülkeye hizmet etmiş insanların, yaşlılıklarında sefalet içinde yaşamaya mahkum edilmesi kabul edilemez bir durum. Umuyoruz ki yetkililer, emeklilerin bu sesine kulak verir ve gerekli düzenlemeleri yaparak onların yaşam koşullarını iyileştirir.