İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin boccia takımı, sporcularının azmi ve annelerinin fedakarlığı ile Türkiye ve uluslararası alanda adından söz ettiriyor. Farklı engel gruplarından sporcuların oluşturduğu takımın başarısında, annelerinin antrenmanlara katılarak verdiği destek büyük rol oynuyor. Anneler, çocuklarının sadece evdeki bakımlarıyla değil, spor sahasındaki gelişimleriyle de yakından ilgileniyor.
Annelerden Zeytin Fidanı Sürprizi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü, Anneler Günü öncesinde engelli sporcuların fedakar annelerine anlamlı bir sürpriz hazırladı. Yıllar süren emeklerinin anısına annelere birer zeytin fidanı hediye edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Başkanı Ertuğrul Tugay da antrenman yapan sporcuları ziyaret ederek Anneler Günü'nü kutladı. Bu anlamlı jest, annelerin motivasyonunu daha da artırdı.
Anneler, Takımın Gizli Kahramanları
Takım halinde ya da bireysel olarak Türkiye'de ve çeşitli ülkelerde turnuvalara katılan sporcuların en büyük destekçileri anneleri. Anneleri ile salona gelen sporcular, yine anneleri tarafından antrenmana hazırlanıyor. Top atarken annelerinden güç alan takım üyeleri, zaferlerini de yine onlarla birlikte kutluyor. Görünmez kahraman anneler, kimi zaman atılan topları çocuklarına ulaştırıyor, kimi zaman da eline topu alıp çocuklarıyla birlikte bu keyifli spora eşlik ediyor. Günün büyük bir bölümünü boccia ile iç içe geçiren anneler, keyifli bir arkadaş grubu olarak da dikkat çekiyor. Bazı anneler çocuklarını izlerken örgü örüyor, bazıları da birbirleriyle sohbet ediyor.
28 yaşındaki sporcu Ömer Şan'ın annesi Melahat Şan, 12 yıldır oğlunun boccia sporuna destek veriyor. Melahat Hanım, "Zamanımız çok güzel ve eğlenceli geçiyor. Biz de boccia sporuna alıştık. Evde olunca çok sıkılıyoruz. Onlarla biz de çok mutluyuz. Maçlarda biz de stres yaşıyoruz. Oğlum iki kez dereceye girdi. Burada annenin ilgisi çok önemli. Oğlum olmadan ben de yaşayamam. O benim her şeyim," diyor. Melahat Hanım, antrenmanlar sırasında ördüğü örgülerle de dikkat çekiyor.
Gönül Çetin ise 10 yıldır 29 yaşındaki oğlu Mustafa Çetin'le antrenman ve turnuvalara katılıyor. Gönül Hanım, "Evden oğlumla çıkıp antrenmanlara gidiyoruz. Anne olarak 7 gün 24 saat oğlumla beraberim. Benim oğlum serebral palsili olduğu için rampa aracılığıyla top atabiliyor ve antrenman öncesi oğlumu ben hazırlıyorum. Boccia sporunu artık ben de öğrendim. Antrenman sırasında çocuklarımızın attığı topları topluyoruz. Biz artık boccia ailesi olduk. Anneler olarak ayrı bir arkadaş grubu oluşturduk. Ailecek görüşüyoruz. Pikniklere, kamplara gidiyoruz. Boccia, hem bizim hem de çocuklarımızın psikolojisi için çok önemli. Anneler olarak biz de boccia oynuyoruz. Oğlum Azerbaycan'da şampiyon, İtalya'da üçüncü oldu. Türkiye'de de dereceleri var. Onunla gurur duyuyorum," şeklinde konuşuyor.
22 yaşındaki sporcu İrem Akbaş'ın annesi Emine Akbaş ise kızının boccia sayesinde özgüven kazandığını belirtiyor. Emine Hanım, "Kızım bir yıldır boccia takımında. Kızım içine kapanık biriydi. İnsanlarla kaynaştıkça konuşması düzeliyor, kendine güveni geliyor. Ben de sürekli onunla beraberim. O nereye ben oraya. Antrenmanlara gidip gelirken ben de boccia oynamayı öğrendim. Yeri geliyor toplarını topluyorum. Antrenmanları izlerken bir yandan el işleri yapıyorum, arkadaşlarla sohbet ediyorum," ifadelerini kullanıyor.
Boccia Takımı Aile Ortamında Başarıya Ulaşıyor
Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü'nde görevli sosyal hizmet uzmanı Ahmet Karakaya, takımın başarısının ardında anne sevgisinin olduğunu vurguluyor. Karakaya, "Burada sporcularımıza sağlamlık ve motivasyon konusunda yardımcı olurken, sporcu asistanlığı da yapıyoruz. Sporcularımız Türkiye'de ve dünyada bizi defalarca gururlandırdı ama burada görünmez kahramanlarımız anneler oluyor. Sporcularla her antrenmana geliyorlar, onlarla ter döküyorlar. Turnuvalarda arka planda görünseler de aslında emekleri çok büyük. Her top atıldığında onlar da sporcularla heyecanlanıyor ve onlara taktikler veriyor. Bu motivasyonun sporcuların üzerinde çok büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz. Anneler iyi ki var. Anneler antrenman dışında da arkadaş oldu. Burada antrenörümüz Feride İnce hocanın da emeği çok önemli. Burada bir aile ortamı kurdu. Antrenmanlarımız aile sıcaklığında devam ediyor," diyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi boccia takımının başarısı, sporcuların azmi, annelerinin fedakarlığı ve antrenörlerinin özverili çalışmasıyla birleşince ortaya çıkıyor. Bu örnek hikaye, engellerin aşılabileceğini ve sporun birleştirici gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Annelerin bu anlamlı desteği, sporcuların başarılarına ilham kaynağı olmaya devam edecek.