29 Nisan 2025 Salı

Trump'ın Kararları İhracatçıya Yaradı! Dolar Düştü, Gelir Arttı mı?

Küresel ticarette yaşanan dalgalanmalar, özellikle ABD ve Çin arasındaki tarife savaşları, döviz piyasalarında önemli hareketlere neden oluyor. Doların baskılanması ve avronun yükselişi, Türk ihracatçıları için yeni fırsatlar doğuruyor. Peki, bu durum dış ticaret verilerine nasıl yansıyacak? İşte detaylar...

Dolar Endeksi Düşüşte: Yatırımcılar Dolardan Uzaklaşıyor mu?

ABD ekonomisinde yaşanabilecek olası bir durgunluk endişesi, doların diğer para birimleri karşısındaki değerini düşürüyor. Dolar endeksi, son 3 yılın en düşük seviyesini test ederek 99,014'e geriledi. Bu durum, yatırımcıların Donald Trump'ın korumacı politikalarına tepki olarak dolar varlıklarını satmaya başlamasıyla açıklanıyor. Aynı dönemde avro/dolar paritesi ise 1,1474 ile Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye yılın ilk üç ayında 65 milyar 305,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ihracatın yüzde 51'i Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Avro/dolar paritesindeki değişim, Türk ihracatçıları için olumlu bir etki yaratması bekleniyor.

Avro'nun Yükselişi: İhracatçılar İçin Ne Anlama Geliyor?

İhracatçıların hammaddeyi dolarla alıp, ürünlerini avro ile satması, maliyetleri düşürücü bir etki yaratıyor. Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı olan AB'ye avro ile ürün satışı yapılması, ihracata olumlu yansıyor. Bu yılın Ocak-Mart döneminde dolar/avro paritesi 0,9473 avro iken, ihracatın parite farkından doğan avro aleyhine oluşan durumdan olayı zararı 859 milyon dolardı. Ancak, 2024 Ocak- Aralık döneminde parite farkından 120 milyon dolarlık bir fazla değer söz konusuydu. Avro/dolar paritesindeki bu değişim, önümüzdeki dönemde ihracatçı tarafına olumlu yansımalarının olması bekleniyor. Türkiye'nin ihracatında avronun payının yüksek olması, avronun dolar karşısında güçlenmesinin ihracatçılara döviz bazında olumlu bir katkı sağlamasına neden oluyor.

Ticaret Dengesi İçin Kritik Gelişme

Bahçeşehir Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Rahmi İncekara, girdilerini dolarla temin edip, ihracatını avro ile gerçekleştiren sektörlerin, avro/dolar paritesindeki avro lehine seyir nedeniyle olumlu tablonun etkisine girdiğini vurguluyor. İncekara, "Avronun değer kazanmasıyla, sattığımız birim başına daha fazla dolar karşılığı kazanıyoruz. 1 birim ihracat yaparken, 1 birim ithalatı karşılarken belki şimdi 1 ihracatla 1,15 ithalatı karşılıyor olabileceğiz. Dolayısıyla Türkiye açısından cari açığı biraz daha azaltabilecek bir durum söz konusu" dedi.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu İsmet Demirkol da Trump'ın gümrük tarifesi etkileri nedeniyle Çin'in rezervlerini altına çevirmesinin dolarda gevşemeye yol açtığını, bu durumun Türkiye açısından ham madde ithalatının dolarla gerçekleştirilmesi sebebiyle olumlu bir süreci beraberinde getirdiğini belirtiyor. Avronun değer kazanması ve ihracatın fazla olmasının olumlu etkiler yarattığını dile getiren Demirkol, bunun dış ticaret açığının dengelenmesine katkı sağlayacağının altını çiziyor.

Sonuç olarak, küresel ticarette yaşanan bu gelişmeler, Türk ihracatçıları için umut verici bir tablo çiziyor. Doların düşüşü ve avronun yükselişi, maliyetleri azaltırken gelirleri artırma potansiyeli taşıyor. Bu durumun, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin dış ticaret dengesine olumlu yansımaları bekleniyor.

İlgili Haberler