İzmir'de yaşayan Nuriye ve Adem Şahin çiftinin, doğuştan Apert sendromlu oğulları Umut Aras Şahin, yaşadığı zorluklara rağmen Eskişehir'de umut buldu. 4 yaşındaki Umut, ellerindeki parmakların birleşik olması nedeniyle günlük hayatında büyük sıkıntılar çekiyordu. Aile, birçok hastaneye başvurmasına rağmen çözüm bulamamıştı. Ancak Eskişehir Şehir Hastanesi'ndeki başarılı bir operasyonla Umut, yeni bir hayata adım attı.
Nadir Görülen Hastalık: Apert Sendromu
Apert sendromu, yaklaşık 160 binde bir görülen nadir bir genetik bozukluktur. Bu sendrom, genellikle kafatası, yüz ve ekstremitelerde (eller ve ayaklar) anormalliklere neden olur. Etkilenen bireylerde sıklıkla parmakların veya ayak parmaklarının birleşik olması (sindaktili) görülür. Umut Aras Şahin de bu sendromla doğmuş ve ellerindeki parmaklar yumruk şeklinde kapalıydı. Bu durum, onun günlük aktivitelerini gerçekleştirmesini zorlaştırıyordu.
Aile, Umut'un durumu için birçok doktora başvurdu. Ancak bazı doktorlar bu hastalığın adını dahi duymamıştı. Umut'un annesi Nuriye Şahin, yaşadıkları zorlukları şu sözlerle dile getiriyor:
Oğlumun elleri bir yumruk şeklindeydi. Yani hiç parmak falan ortada yoktu. Biz 'Apert' deyince, 'bu nasıl bir hastalık' diye soruyorlar. Bilmeyenler var. Çünkü çok nadir görülen bir hastalık. Sesimizi de duyuramıyoruz.
Eskişehir'de Umut Doğdu
Umut'un ailesi, uzun araştırmalar sonucunda Eskişehir Şehir Hastanesi'nin bu konudaki başarısını öğrendi. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Abdülkadir Calavul'dan randevu alarak Umut'u tedavi ettirme umuduyla Eskişehir'e geldiler. Yapılan tetkikler sonucunda Umut'un ellerinin ameliyat edilebileceği müjdesi verildi. Kısa süre sonra ameliyat masasına yatan Umut'un 10 parmağı da başarılı bir operasyonla açıldı. Aynı sendroma sahip diğer çocuklara da benzer operasyonlar yapıldı.
Ameliyat sonrası Umut, parmaklarını aktif olarak kullanmaya başladı. Artık kaşık tutmaktan kapı açmaya kadar birçok işini tek başına yapabiliyor. Annesi Nuriye Şahin, oğlunun yaşadığı bu değişimden dolayı büyük mutluluk duyuyor:
Şu an Kadir Hoca sayesinde mesela yemeğini yiyor, kaşığını tutuyor, kapı açıyor, musluğu açıyor, fermuar çekiyor. Şu an tek yapamadığı şey düğme iliklemek. O da yaşından dolayı. İleride onu da yapacağına inanıyorum. Oğlum çok azimli bir çocuk. O yönden çok mutluyum böyle bir çocuğa sahip olduğum için. Hayatıma iyi ki geldi.
Topluma Çağrı
Umut'un ailesi, yaşadıkları zorlukları anlatarak topluma önemli bir mesaj vermek istiyor. Özellikle çocukların merhametli yetiştirilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar. Nuriye Şahin, toplumdan beklentilerini şu sözlerle ifade ediyor:
Toplum olarak insanlardan beklentim; çocuklarınızı gerçekten merhametli insanlar olarak yetiştirin. Biz gerçekten çok zor şeyler yaşıyoruz. En azından bu işi kolaylaştırsınlar, bize yardımcı olsunlar. Çocuklarını iyi yetiştirsinler, anlatsınlar, sevgi dolu olsun çocukları. Anne baba olarak bilinçlensinler. Çünkü çocuklar masum, onlara kızmıyorum. Ama anne babalara düşen görevler bunlar. Acımasız çocuklar olmasın. Topluma iyi insanlar yetiştirsinler.
Umut'un hikayesi, nadir görülen hastalıklara sahip çocuklara ve ailelerine umut ışığı oluyor. Aile, Umut'un diğer çocuklara da vesile olacağına inanıyor. Çünkü iyi doktorlarla ve doğru tedavi yöntemleriyle bu çocukların da iyi yerlere gelebileceğine inanıyorlar.
- Umut'un Başarısı: Parmaklarını kullanabilmesi
- Ailenin Çağrısı: Toplumun bilinçlenmesi
- Eskişehir'in Rolü: Şifa dağıtan merkez
Umut Aras Şahin'in hikayesi, azmin, umudun ve doğru tedaviyle nelerin başarılabileceğinin en güzel örneklerinden biri. Umut'un geleceği, şimdi daha parlak ve umut dolu.