Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 48. Genel Kurulu, İstanbul'da gerçekleşti. Kurulda, divan başkanlığı seçimi yapıldı, gazetecilik ilkeleri güncellendi ve yeni bütçe belirlendi. Başkan Vahap Munyar, basın özgürlüğünün önemine vurgu yaparak, gazetecilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.
Genel Kurulda Öne Çıkanlar
Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Divan Başkanlığı'na İhsan Atmaca, Başkan Yardımcılığı'na Mustafa Aşcıoğlu, Yazmanlığa ise Ayten Serin İnsel seçildi. Gündem maddeleri oybirliğiyle kabul edildi ve adaylık başvuruları için son tarih belirlendi.
- Divan Başkanlığı seçimi yapıldı.
- Gündem maddeleri oybirliğiyle kabul edildi.
- Başkan Vahap Munyar'ın açılış konuşması dikkat çekti.
Vahap Munyar'dan Önemli Açıklamalar
TGC Başkanı Vahap Munyar, açılış konuşmasında, gazeteciliğin demokrasinin dördüncü kuvveti olduğunu vurguladı. Munyar, "Kurulduğumuz günden bu yana bağımsız bağlantısız gazetecilik anlayışıyla görev yapma misyonumuzu bu dönemde de başarıyla yerine getirdik. Bütün siyasi partilere eşit mesafede olduk. İktidara, muhalefet partilerine, siyasetçilere gazeteciliğin demokrasilerin dördüncü kuvveti olduğunu hep hatırlattık" dedi. Ayrıca, gazetecilere yönelik hak ihlallerine karşı çıktıklarını ve gazeteciliğin suç olmadığını anlatmaya çalıştıklarını belirtti.
Munyar, konuşmasında ayrıca, cemiyetin faaliyetlerini ve projelerini de değerlendirdi. Özellikle, Kocaeli'nin Darıca ilçesinde temeli atılan huzurevi projesinin önemine değindi ve ekonomik nedenlerle barınma sorunu yaşayan üyelerine destek olmayı amaçladıklarını söyledi. Ayrıca, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin güncellendiğini ve tüm üyelere gönderilerek görüşlerinin alındığını ifade etti.
Yazarlar Sendikası'ndan Destek Mesajı
Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Adnan Özyalçıner de Genel Kurul'da bir konuşma yaptı. Özyalçıner, "Kültürel olarak yazarın gazetecinin sorumluluğu söz ve yazı özgürlüğünü korumak geliştirmektir. Bugün de durum farksızdır, daha da büyüktür. Bu gün de anayasal hak ve özgürlüklerimiz ortadan kaldırılarak gazeteciler yazarlar tutuklanıyor" dedi. Özyalçıner, haksızlıkların olmadığı ve herkesin korkmadan düşüncelerini ifade edebildiği bir dünya dileğinde bulundu.
Genel Kurul'da ayrıca, yönetim kurulu çalışma raporu, hesap raporu ve denetim kurulu raporu ayrı ayrı oylanarak kabul edildi. 2025-2027 bütçe tasarıları da görüşülerek onaylandı. Tüzük değişikliği kapsamında bazı maddelerde değişiklikler yapıldı ve yıllık üye aidatı ile giriş ücreti belirlendi. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde yapılan değişiklikler de oybirliğiyle kabul edildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 48. Genel Kurulu, gazetecilik mesleğinin geleceği açısından önemli kararların alındığı bir platform oldu. Basın özgürlüğüne yapılan vurgu, gazetecilere yönelik destek mesajları ve güncellenen ilkeler, mesleğin daha iyi koşullarda icra edilmesine katkı sağlayacak gibi görünüyor. Seçimlerin ikinci günde yapılması ve yeni yönetimin belirlenmesiyle birlikte, TGC'nin önümüzdeki dönemde daha aktif ve etkili bir rol oynaması bekleniyor. Unutulmamalıdır ki, özgür basın, demokratik bir toplumun vazgeçilmezidir.