Mansur Yavaş'tan Lozan Çıkışı: PKK Bildirisi Gündeminde Kritik Sözler!
İzmir Ege Haberleri

Mansur Yavaş'tan Lozan Çıkışı: PKK Bildirisi Gündeminde Kritik Sözler!


21 May 20255 dk okuma6 görüntülenmeSon güncelleme: 07 July 2025

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Konya'da düzenlenen Milli Mücadele Rotası Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Lozan Antlaşması'nın tarihsel önemine dikkat çekti. PKK'nın 'fesih' bildirisinin ardından gündeme gelen Lozan tartışmaları sürerken, Yavaş'ın bu çıkışı dikkat çekti.

Milli Mücadele Ruhu Vurgusu

Konya'da üç gün sürecek "Tarihi Kentler Birliği Olağan 1. Meclis Toplantısı: Milli Mücadele Rotası Kongresi"ne katılan Yavaş, Milli Mücadele Rotası'nın sadece bir proje olmadığını, aynı zamanda bu toprakların ruhunda derin izler bırakan bir tarih yolculuğu olduğunu belirtti. Yavaş, "Adım adım, iz iz, belge belge takip ettiğimiz o büyük yürüyüşü şimdi dijital bir haritaya dönüştürdük. Bu yalnızca bir rota değil; bu, bir milletin en karanlık günlerde yaktığı umut ateşinin izidir," dedi.

Yavaş, Milli Mücadele'nin sadece cephelerde değil, hanlarda, camilerde, evlerde, yollarda, insanların yüreklerinde yazıldığını vurgulayarak, "Bugün, ne yazık ki bu büyük destan çoğu zaman birkaç satıra ya da satırlar arasına sığdırılıyor. Oysa biz biliyoruz ki Milli Mücadele yalnızca cephelerde değil, hanlarda, camilerde, evlerde, yollarda, insanların yüreklerinde yazıldı," ifadelerini kullandı.

Lozan Antlaşması'na Dikkat Çekti

Mansur Yavaş, konuşmasında Lozan Antlaşması'nın tarihsel anlamının tartışma konusu edildiği bir dönemde, Milli Mücadele Rotası'nı hayata geçirmenin önemine değindi. Yavaş, "Tam da Lozan Antlaşması’nın tarihsel anlamının tartışma konusu edildiği bir dönemde, Milli Mücadele Rotasını hayata geçirmek, bu topraklarda verilen büyük direnişi ve bağımsızlık iradesini hatırlatmak açısından son derece kıymetlidir. Çünkü biz biliyoruz ki Lozan, bu yürüyüşün, bu milletin topyekûn mücadelesinin diplomatik alandaki zaferle taçlanmış sonucudur," şeklinde konuştu.

Yavaş, ayrıca Milli Mücadele Rotası'nın gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirterek, "Çünkü bu hikayeler hala bugünümüze, yarınlarımıza yön veriyor, ilham oluyor," dedi.

Tarihi Kentler Birliği'nin Rolü

Tarihi Kentler Birliği olarak, bu büyük yürüyüşün izlerini geleceğe taşımayı görev bildiklerini söyleyen Yavaş, "Unutulmaya yüz tutmuş, kahramanları görmezden gelinen mekanları hatırlatmak, hatırlatmakla da kalmayıp belgeleyip yaşatmak istedik. Çünkü tarih, yalnızca geçmişi anlamak için değil; bugünü kurmak ve yarını aydınlatmak içindir," ifadelerini kullandı.

Yavaş, Milli Mücadele Rotası'nın sadece aktarmakla kalmayıp canlandırdıklarını, görselleştirdiklerini ve belgelerle, haritalarla, arşiv görüntüleriyle dijital belleğe aktardıklarını belirtti. Giresun’dan Urfa’ya, Bozüyük’ten Antep’e, Ankara’dan Akşehir’e, Anadolu’nun dört bir yanında yükselen direnişin hikayelerini de bu büyük haritaya işlediklerini söyledi.

Yavaş, "Ortadoğu'nun bugünlerini hepimiz görüyoruz değil mi? Daha düne kadar yakınımızda Suriye vardı. Biliyoruz ki hala büyük süper devlet geçinenlerin bu toprakların üzerinde yüzyıl önce çizdikleri haritayı yeniden tasarlayıp yeniden önümüze sürdüğü günlerdeyiz. Dolayısıyla öncelikle kendi çocuklarımız, bu milletin çocukları, yüzyıl önce bu ülke nasıl kurtulmuş, bunu iliklerine kadar işlemek zorundadır. Ne kadar zorluklarda neler başardığımızı görmek zorundadır ki bugün haydutluk yapan dünyaya rest çeken bu süper ülkelerin yarın Türkiye üzerinde bir emelleri olduğu takdirde yüz yıl önceki dedelerimizin torunlarının da aynı yoldan gideceğini herkese göstermenin yolu budur, geçmişi unutturmamak," diyerek sözlerini tamamladı.

Mansur Yavaş'ın bu açıklamaları, Lozan Antlaşması ve Milli Mücadele'nin önemini bir kez daha gündeme getirirken, Tarihi Kentler Birliği'nin bu konudaki çalışmaları takdirle karşılandı.