Kent Uzlaşısı Davası: 10 Yöneticiye Şok Karar! Tahliye Yok Mu?
İzmir Ege Haberleri

Kent Uzlaşısı Davası: 10 Yöneticiye Şok Karar! Tahliye Yok Mu?


21 May 20255 dk okuma9 görüntülenmeSon güncelleme: 08 July 2025

İstanbul'da görülen "Kent Uzlaşısı" davasında, 11 Şubat'ta gözaltına alınıp tutuklanan ve terör örgütüyle bağlantılı oldukları iddia edilen 10 belediye yöneticisinin tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Karar, adliye önünde protestolara neden oldu. DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Arife Çınar, karara tepki göstererek, "Tek adam zihniyetiyle merkezi yönetimi kabul etmiyoruz" dedi. Sanık avukatları ise, iddianameyi hazırlayan savcılar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladılar.

Duruşmada Neler Yaşandı?

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Sanıklar, "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyorlar. Duruşmada sanıkların savunmalarının ardından savcı mütalaasını açıkladı ve tutukluluğun devamını istedi. Bu mütalaaya karşı yaklaşık 30 avukat görüş bildirdi ve tahliye talebinde bulundu.

Sanıklardan Elif Gül’ün avukatları, "Bir taraftan barış sürecinden bahsederken bir taraftan cadı avına çıkılan iddianameler söz konusu. Devlet kendi yurttaşıyla kavga halinde. Bugün 3 tane Kürt toplansa 6 tane polis oluyor" ifadelerini kullandı. Gül’ün avukatlarından Sinan Zincir ise, Meral Danış Beştaş, Ali Kenanoğlu gibi isimlerin de duruşmada olduğunu belirterek, bu isimlerin iddianamedeki 'örgüt'ün bir numaralı üyeleri olduğunu iddia etti.

Güliz Alpaslan’ın avukatı, müvekkilinin 8 Mart eylemine katılırken çekilen fotoğraflarının iddianamede "silahlı terör örgütü üyeliği"ne delil olarak yer almasına tepki gösterdi. Avukat, "Savcı çok çaresiz kalmış belli ki. Bir basın açıklaması ne zamandır 'Silahlı terör örgütü üyeliği' olarak kabul ediliyor? İddianamede somut delillerle gerekçelendirilmiş bir şey yok. İddianamede suç tarihi olarak gözaltı tarihi verilmiş. Herhangi bir illiyet bağı yok" dedi.

Avukatlardan Suç Duyurusu

Sanık avukatları, iddianameyi düzenleyen savcılar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladılar. Avukatlar, iddianamenin dayanaksız suçlamalar içerdiğini savundular. Yaklaşık sekiz buçuk saat süren duruşmanın ardından ara karar açıklandı. Mahkeme, sanıklar hakkında MASAK’tan istenilen raporun akıbetinin sorulmasına ve Terörle Mücadele Şubesi'nden HDK ve 'Kent Uzlaşısı' ile ilgili bilgi notu istenmesine karar verdi. Ayrıca, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilerek dava 18 Eylül tarihine ertelendi. Sanık avukatları duruşmanın 4 ay sonraya ertelenmesine tepki göstererek salondan ayrıldılar.

DEM Parti'den Tepki

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Arife Çınar, karara tepki gösterdi. Çınar, "Şubat ayında kapsamlı bir operasyon yapıldı. Bir kentin, halkın kendi kendisini yönetmesi için çeşitli çalışmalarda bulunabilir. Bugün iktidar aklı farklı kesimlerin bir araya gelerek belediye yönetmesine karşı çıkarak bu kayyumları maalesef ki atamakta. Bugün arkadaşlarımızın tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiştir. Biz halkın yönetmediği belediyeciliği kabul etmiyoruz" dedi. Çınar ayrıca, Türkiye’nin demokratikleşmesi için bir süreç başlatıldığını ancak bu kararların demokratik toplumun inşasında yer alamayacağını ifade etti.

Kent Uzlaşısı davasında verilen bu karar, siyasi arenada yankı uyandırdı. Tutuklu sanıkların avukatları, hukuki mücadelelerine devam edeceklerini ve iddianamenin dayanaksız olduğunu savunmayı sürdüreceklerini belirttiler. Dava, 18 Eylül'de görülecek duruşma ile devam edecek. Bu süreçte, MASAK raporu ve Terörle Mücadele Şubesi'nden istenen bilgi notu, davanın seyrini etkileyebilecek önemli faktörler olarak öne çıkıyor.