İzmir'in Tarihi Lezzeti: 51 Yıllık Kuru Fasulye Efsanesi!
İzmir Ege Haberleri

İzmir'in Tarihi Lezzeti: 51 Yıllık Kuru Fasulye Efsanesi!


09 June 20255 dk okuma7 görüntülenmeSon güncelleme: 12 July 2025

İzmir'in tarihi dokusunu yansıtan birçok lokanta, kendine özgü hikayeleriyle ziyaretçilerini cezbediyor. Bu mekanlardan biri de Bizim İnegöl Köftecisi. Adı İnegöl Köftecisi olsa da, mekanın asıl ünü, yıllardır değişmeyen lezzetiyle meşhur olan kuru fasulyesinden geliyor.

Tarihi Bir Lezzet Yolculuğu

1958'de Yunanistan'dan Türkiye'ye göç eden Hasan Doğan, kayınpederinden öğrendiği İnegöl Köfte yapımını ustalıkla icra etmeye başlar. Bir süre farklı mekanlarda çalıştıktan sonra, 1974 yılında kendi lokantasını kurar. İlk olarak Giriş İşhanı'nda hizmet veren lokanta, işhanının yıkılmasıyla 1991'de şimdiki yerine taşınır. Hasan Doğan, işini büyütürken ekibini hiç değiştirmez ve aynı lezzeti korumaya özen gösterir. 2000'li yıllarda rahatsızlanınca işlerin başına kızları Melek ve Sevgi geçer. 2017 yılında ise lokanta, tüm ekibiyle birlikte Eren Bağlan'a devredilir. Ancak, lokantanın ismi ve çalışma prensipleri değişmeden günümüze kadar ulaşır.

Kaliteden Ödün Vermeyen Lezzet Anlayışı

Bizim İnegöl Köftecisi'nin en önemli prensibi, 1. kalite ürünler kullanmak. Hileye açık olduğu gerekçesiyle kıyma dahi dışarıdan alınmaz, etler karkas olarak gelir ve usta tarafından sinir ve kıkırdaklarından ayrılarak, taze taze çekilir. Eti beğenmezse, usta eti geri gönderir. Lokantada kalan ürünler ertesi güne bırakılmaz. Yoğun ilgi gören lokantada, yemekler genellikle saat 15.30 gibi tükenir.

Menüdeki Lezzet Şöleni

Lokantada İnegöl, kaşarlı ve acılı köfte çeşitlerinin yanı sıra, sonradan menüye eklenen fırın tandır ve kaburga etli ispir fasulye de büyük beğeni toplar. Hatta, kuru fasulye o kadar sevilir ki, öğleden sonra saat 14.00'te bitme noktasına gelir. Köfte ve kuru fasulyenin yanı sıra, mercimek, domates, tavuk suyu ve tandır çorbası da sunulur. Ayrıca, piyaz, cacık, yoğurt, salata ve ezme gibi lezzetler de menüde yer alır. Tüm ürünlerde birinci kalite malzemeler kullanılır.

  • İnegöl Köfte
  • Kaşarlı Köfte
  • Acılı Köfte
  • Fırın Tandır
  • Kaburga Etli İspir Fasulye

Duvarlardaki Anılar ve İlginç Hikayeler

Lokantanın duvarlarındaki yazılar da dikkat çekicidir. Bir zamanlar buraya gelen çocuklar, boylarını ölçüp tarih atarlarmış duvara. Zamanla bu gelenek haline gelmiş ve yıllarca gelenler çocuklarının boyunu ölçüp buraya yazmışlar. Duvarda yer kalmayınca ise temizlenmiş ve yeniden yazılmaya başlanmış.

Geçmişten Günümüze Bir Lezzet Mirası

Bir zamanlar çok meşhur bir yer olan Bizim İnegöl Köftecisi, özellikle 80'li yıllarda sipariş vermek için sıraya girenlerin olduğu, oturacak yer bulamayınca arabaların kaputunda ellerinde tabak yemek yiyenlerin bulunduğu bir mekanmış. O zamanlar siyasilerin, kente gelenlerin götürüldüğü yer olan bu lokanta, zamana yenik düşse de varlığını devam ettiriyor.

Konum Bilgisi

Bizim İnegöl Köftecisi, İzmir'in Konak ilçesinde, Şehit Fethibey Caddesi üzerinde, 30 numarada hizmet vermektedir.

Sonuç

İzmir'in tarihi lezzetlerinden biri olan Bizim İnegöl Köftecisi, 51 yıldır aynı özen ve lezzetle hizmet vermeye devam ediyor. Kuru fasulyesiyle ün salan bu mekân, hem İzmirliler hem de şehri ziyaret edenler için mutlaka uğranması gereken bir durak. Kaliteden ödün vermeyen anlayışı ve tarihi dokusuyla, Bizim İnegöl Köftecisi, unutulmaz bir lezzet deneyimi sunuyor.