İzmir'den Roket Gibi Haber! ABD'de Türkiye'yi Temsil Edecekler!
İzmir Ege Haberleri

İzmir'den Roket Gibi Haber! ABD'de Türkiye'yi Temsil Edecekler!


05 June 20255 dk okuma7 görüntülenmeSon güncelleme: 12 July 2025

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Ege Aerospace Takımı, ABD'deki Uluslararası Roket Mühendisliği Yarışması'nda (IREC 2025) Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor. Genç mühendisler, geliştirdikleri orta irtifa roketi "URAL" ile yarışmada boy gösterecekler. Bu büyük başarı, Türk mühendisliğinin geleceği adına umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor.

Genç Mühendislerin Büyük Hedefi

Ege Aerospace Takımı, 9-14 Haziran tarihleri arasında ABD'nin Teksas eyaletindeki Midland şehrinde düzenlenecek olan yarışmada Türkiye'yi temsil edecek. Takımın danışmanlığını EÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Barış Oğuz Gürses yürütüyor. Takım liderliğini ise geçen yıl aynı bölümden mezun olan Enes Bitigen üstleniyor. Ekipte aviyonik lideri Muhammed Kamil Saygılı, teknik lideri Ata Kerem Manyaslı, mekanik lideri Orhan Kunt ile Nihat Emir Taşçılar, Mehmet Akdemir, Sıla Su Cingöz gibi yetenekli isimler yer alıyor.

Ekip lideri Enes Bitigen, Milli Teknoloji Hamlesi bilinciyle 5 yıldır faaliyet gösterdiklerini belirtiyor. TEKNOFEST'te ulusal düzeyde kazandıkları deneyimlerin ardından uluslararası alanda da Türkiye'yi temsil etmek istediklerini ifade eden Bitigen, dünyanın en büyük roket mühendisliği yarışmalarından biri olan IREC 2025'e ikinci kez davet aldıklarını söylüyor. Geçen yıl aynı yarışmada 150 takım arasından 8'inci olduklarını hatırlatan Bitigen, bu yıl birinciliği hedeflediklerini vurguluyor.

"URAL" Roketi ve Özellikleri

"URAL" adlı roketin yapısı hakkında bilgi veren Bitigen, roketin dışarıdan burun konisi, üst ve alt gövde ile kanat sisteminden oluştuğunu belirtiyor. Roketin içinde bilimsel bir görev üstlenecek model uydunun bulunduğunu aktaran Bitigen, şunları söylüyor:

Roketin tüm kontrollerini ve ateşlemelerini sağlayan bir aviyonik sistemimiz var. Bu sistemin ticari kartlarını kullanmakla kalmıyoruz, kendi özgün kartlarımızı da geliştiriyoruz. Algoritmalarını kendimiz oluşturuyoruz. Ayrıca barutlu ayrılma sistemlerini de içine yerleştirerek operasyonu gerçekleştirilebilir hale getiriyoruz. Roket üzerindeki alt sistemlerin tamamı ekip üyelerimiz tarafından geliştirilen özgün sistemlerden oluşuyor.

Bitigen, rokete neden "URAL" adını verdiklerini ise şu sözlerle açıklıyor: Türkiye'nin jeopolitik konumuna benzerlik göstermesi nedeniyle Avrupa ve Asya'yı birbirinden ayıran Ural Dağlarından esinlenerek "URAL" adını verdik.

Yerli Frenleme Sistemi

Takımın mekanik lideri Orhan Kunt, IREC 2025'te 10 bin fit irtifa kategorisinde yarışacaklarını belirtiyor. Roketin hedeflenen irtifaya ulaşabilmesi için hassas ağırlık ayarlamaları yapılabilen bir iç sistem tasarladıklarını kaydeden Kunt, AR-GE'sini devam ettirdikleri 'air brake' adlı havada frenleme sisteminin mekanik olarak tasarımını tamamlayıp gövdeye entegrasyonunu sağladıklarını ifade ediyor. Kunt, yarışmada bu sistemin ticarileştirmesini talep ettiklerini, bu nedenle geliştirdikleri özgün kartı bu seneki yarışta deneyeceklerini dile getiriyor.

Türkiye'nin Gururu Olacaklar

Ege Üniversitesi öğrencilerinin bu büyük başarısı, Türkiye'nin mühendislik alanındaki potansiyelini bir kez daha gözler önüne seriyor. Genç mühendislerin azmi ve yetenekleri, gelecekte daha nice başarılı projeye imza atacaklarının sinyallerini veriyor. URAL roketiyle ABD'de Türkiye'yi temsil edecek olan Ege Aerospace Takımı'na başarılar diliyoruz. Umuyoruz ki, bu yarışmada elde edecekleri başarı, diğer genç mühendislerimize de ilham kaynağı olacaktır.