
İzmir'de Lezzet Şöleni! İESOB'dan Festival Tadında Yemek Yarışması
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB),21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kapsamında düzenlediği "Klasik Türk Mutfağı Yemekleriyle İzmir" yemek yarışmasıyla adeta bir lezzet şöleni yaşattı. ESPARK Otel'de gerçekleşen etkinlik, İzmir esnaf teşkilatının dayanışma ruhunu gözler önüne serdi.
Lezzet Ustaları Yarıştı, Kursiyerler Destek Verdi
İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası'na üye 15 yarışmacı, hünerlerini sergilerken, İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Pastacılık Okulu kursiyerleri de onlara sunum konusunda destek verdi. Yarışmanın jüri koltuğunda ise İESOB Başkanı Yalçın Ata, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Sadık Doğruer, birlik yöneticileri ve gıda sektöründen oda başkanları yer aldı. Yarışmacılar, Türkiye'nin dört bir yanından yöresel yemekleri ve sakatat lezzetlerini büyük bir özenle hazırlayarak jürinin beğenisine sundular.
Yarışma sonunda 99 puanla Adem Kuzu birinci olurken, Faruk Öztürk 94 puanla ikinci, Orhan Yornuk ise 93 puanla üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılar, protokol üyeleri ve oda başkanları tarafından ödüllendirildi. İESOB Başkanı Yalçın Ata, tüm yarışmacılara teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.
"Bu Organizasyonu Bir Yemek Şöleni Olarak Görüyorum"
İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Doğan Kılıç, açılış konuşmasında İESOB Başkanı Yalçın Ata'ya sektöre verdiği destekten dolayı teşekkürlerini iletti. Kılıç, "Bu tür etkinlikler insanları, gençleri mesleğimize özendiriyor. Sektörümüze ara eleman gerekiyor. Ayrıca bu tür kültürel organizasyonlar toplumun dikkatini lokantacı esnafına ve sorunlarına çekiyor" dedi.
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Sadık Doğruer ise yarışmayı bir "yemek şöleni" olarak nitelendirdi. Doğruer, "Bu kadar lezzetli ve damak tadına hitap eden yemekler arasında seçim yapmak çok zor, hepsi ödüle layık. Yarışma ile esnaf sanatkarların toplumsal yaşamdaki farklı konumları bir kez daha sergilenmiş oldu. Emeği geçenleri kutluyorum" şeklinde konuştu.
Gelenekselleşecek Bir Lezzet Şöleni
İESOB Başkanı Yalçın Ata, ilk kez düzenlenen yemek yarışmasının büyük ilgi görmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, etkinliği geleneksel hale getirme sözü verdi. Ata, "Esnaf sanatkarlar ekonomiye verdikleri katkıların yanısıra, sosyal ve kültürel yaşamda da önemli işlevler üstlenirler. Böylesine elit bir camianın temsilcileri olarak kültürel etkinliklere de ayrı bir önem veriyoruz. Yemek yarışmamızı ilk kez düzenlememize rağmen görülen ilgi bizi memnun etti. Önümüzdeki yıllarda Türk Mutfağı Haftalarında daha geniş kapsamlı yemek yarışmaları düzenleyerek, yine teşkilatımızın desteğiyle yarışmalarımızı markalaştıracak, gelenekselleştireceğiz" dedi.
İESOB'un düzenlediği bu lezzet dolu etkinlik, İzmir'in gastronomi dünyasına önemli bir katkı sağladı. Yarışma, hem esnaf ve sanatkarlar arasındaki dayanışmayı güçlendirdi hem de Türk mutfağının zenginliğini gözler önüne serdi. Önümüzdeki yıllarda bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi, İzmir'in bir lezzet merkezi olarak daha da ön plana çıkmasına yardımcı olacaktır.