İzmir'de Kurbanlık Krizi: Üretici İsyan Bayrağını Açtı!
İzmir Ege Haberleri

İzmir'de Kurbanlık Krizi: Üretici İsyan Bayrağını Açtı!


05 June 20255 dk okuma5 görüntülenmeSon güncelleme: 11 July 2025

İzmir'de Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarlarında beklenen hareketlilik yaşanmıyor. Besiciler, artan maliyetler ve alım gücünün düşmesi nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya olduklarını belirtiyorlar. Gelecek yıllarda kurbanlık hayvan bulmanın zorlaşabileceği uyarısında bulunan üreticiler, devletten acil destek bekliyor.

Maliyetler Arttı, Kazanç Azaldı

Bornova Işıkkent Hayvan Pazarı'nda hayvanlarını satmaya çalışan besiciler, yem, saman, çadır ve ulaşım maliyetlerindeki sürekli artıştan dolayı zarar ettiklerini dile getiriyorlar. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurgulayan üreticiler, devletin bu konuda acil önlem alması gerektiğini ifade ediyorlar. Aksi takdirde, birkaç yıl içinde pazarlara hayvan getirecek üretici kalmayacağı endişesini taşıyorlar.

Hayvanlarını satmasına rağmen kazanç elde edemediğini belirten Ahmet Dirmizoglu, "30 baş getirdim, 5-6 baş malım kaldı. Maliyetler yüksek, insanların alım gücü yok. Para dönmüyor. Zaten krediyle çalışıyoruz. Bunu satacağız, borcumuzu ödeyeceğiz. Bize kalan bir şey yok. Sıfır, elde sıfır. Geçen yıl maliyet daha düşüktü. Şimdi maliyet yükseldi. Malımızı sattık, para yok. Maliyetler yüksek. Yemin çuvalı 800 lira." şeklinde konuştu.

Mehmet Yasin Yılmaz ise, "Gübre, mazot fiyatları yüksek olduğundan hayvancılık zor yapılabiliyor. Bu şartlarda giderse Doğu Anadolu bölgesinden bu tarafa hayvan 2-3 sene sonra buraya gelmez. Getiremeyiz, çünkü şartlar çok zor. Yem fiyatlarının, mazot fiyatlarının biraz düşürülmesi lazım ki biz de hayvan getirelim, millet kurbanlığını kessin, dini ibadetini yerine getirsin. Ben 14 yaşından belli hayvancılık ve çiftçilik yapıyorum. Ne çiftçiye ne hayvancıya değer veriliyor. Bu şartlar altında 3-4 sene sonra hayvan getiremem. Maliyetler çok yüksek." dedi.

"Gelecek Sene Kurban Görmeyiz" Uyarısı

Hayvan pazarındaki besicilerden Muhammed Bahadır, durumun vahametini şu sözlerle özetledi: "Bu sene hiçbir şey yok, tamamen zarardayız. Seneye hiç kimse bence gelmez, gelecek sene kurban görmeyiz. Mesela biz Ağrı'dan geldik, seneye artık bu fiyatlardan dolayı hiç gelemeyiz. Devlet bize destek vermezse olmaz."

Çözüm Bekleyen Sorunlar

Üreticilerin dile getirdiği sorunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yem fiyatlarındaki aşırı yükseliş
  • Ulaşım maliyetlerindeki artış
  • Alım gücünün düşmesi
  • Devlet desteğinin yetersizliği

Hayvancılık Sektöründe Gelecek Belirsizliği

İzmir'deki kurbanlık üreticilerinin yaşadığı bu kriz, aslında Türkiye genelindeki hayvancılık sektörünün karşı karşıya olduğu sorunların bir yansıması. Artan maliyetler, yetersiz destekler ve düşen alım gücü, sektörü sürdürülemez bir noktaya getiriyor. Eğer acil önlemler alınmazsa, gelecek yıllarda kurbanlık hayvan bulmakta zorlanabilir ve hayvancılık sektörü büyük bir darbe alabilir. Devletin bu konuda üreticilere destek olması ve sürdürülebilir çözümler üretmesi hayati önem taşıyor.