İzmir'de İşten Çıkarılan İşçiler Konuştu: Pisliğin İçinde Çalıştım!
İzmir Ege Haberleri

İzmir'de İşten Çıkarılan İşçiler Konuştu: Pisliğin İçinde Çalıştım!


20 June 20255 dk okuma6 görüntülenmeSon güncelleme: 28 June 2025

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZBETON, İZULAŞ ve İZDOĞA şirketlerinden çıkarılan işçilerin feryadı dinmiyor. İşten çıkarılma sürecinde yaşadıkları zorlukları ve kişisel hikayelerini İZ Gazete'ye anlatan işçiler, yaşadıkları mağduriyeti dile getirdiler. İşçilerin anlattıkları, işten çıkarılma sürecinin ne kadar acımasız olduğunu gözler önüne seriyor.

İşten Çıkarılan İşçilerin Dramı

44 yaşındaki Özlem Koçer, Kadın Sığınma Evi'nde kaldığı süreçte bu işi bulduğunu ve 2 çocuğunu tek başına yetiştirmeye çalıştığını belirtiyor. Oğlunun kendisine, "Anne artık bana oyuncak alamayacak mısın?" diye sorduğunu ifade eden Koçer, yaşadığı çaresizliği şu sözlerle dile getiriyor: "Ben sadece evlatlarım için yaşam mücadelesi verdim. Gerçekten kendim için hiçbir şey istemedim."

Koçer, 2023'ün Kasım ayından beri İzBB'de çalıştığını ve geçmişte yaşadığı zorlukları şu şekilde anlatıyor: "Kadın Sığınma Evi'nden geldim. Eski eşimle 23 yıl boyunca evli kaldım ve ondan çok büyük bir şiddet gördüm. O şiddete dayanamadığım için de devletime sığındım. Allah razı olsun devletim bana kucak açtı ve bir süre orada kaldım."

İşten çıkarıldığını öğrendiğinde aklında sadece çocuklarının olduğunu kaydeden Koçer, "Hani insanlar, 'Şu kadar maaş alıyorlar' diyor ya, hayır. Ben kirada oturuyorum ve oturduğum ev Levent Mahallesi'nde. Uyuşturucunun kol gezdiği, esrarkeşlerin kol gezdiği bir yerde temiz evlatlar yetiştirmeye çalışıyorum. Bazen borç ödemekten aç yatıyorum ama evlatlarımı doyurabilmeliyim." ifadelerini kullanıyor.

Koçer'in İzBB Başkanı Cemil Tugay'a seslenişi ise yürek burkuyor: "Başkana bir şey söyleme şansım olsaydı, 'Bu kadar kadın öldürülürken, ben de bir kadın olarak hayata tutunmak isterken neden ben?' demek isterdim. 'Benden ne istedin?' demek isterdim."

"Göğsüme Kadar Pisliğin İçinde Çalıştım"

8 yıldır İZDOĞA şirketinde kaynakçı olarak çalıştığını söyleyen Serkan Çelik ise, "Pisliğin içinde çalıştım. Karbon monoksitin, metan gazının içerisinde kaynak yaptık." diyor. 120-130 bin TL gibi paralara güldüğünü belirten Çelik, geçen ay 35 saat mesai yaptığını ve 60 bin TL maaş aldığını ifade ediyor.

Çelik, işten atıldığı gün dahi sahada öğlene kaynak yaptığını belirterek, "İşten çıkartıldığım gün telefon 1:30'da geldi. 12:30'a kadar güneşin altında, 6 metre yükseklikteki çatının üstünde panel döşüyordum. Öğlen paydosundan dönerken telefon geldi. Bana, 'Çıkışınızı verin, gelin imza atın' dediler." şeklinde konuşuyor.

6 ay önce bankaya 2 milyon TL borçlanarak ev aldığını söyleyen Çelik, "2 evladım var biri Çölyak hastası, diğeri de LGS'ye hazırlandı. Ne diyebilirim ki? Oğlum bana, 'Baba beni parka götürür müsün?' dedi, onların yüzüne bakamıyorum. Suçum olsa hiçbir şey demeyeceğim. Ama suçum yok." ifadelerini kullanıyor.

Engelli İşçi de İşten Çıkarıldı

İZBETON şirketinde 2022 yılında çalışmaya başladığını söyleyen Mehmet Alakuş, yüzde 80 ortopedik engeli bulunduğunu ve bu işi İŞKUR üzerinden bulduğunu ifade ediyor. Asfalt biriminde, toz, toprak ve asfalt kokusunun içinde çalıştığını söyleyen Alakuş, "Çalıştığımız yer İZBETON'un şantiyesinin en üst kısmında olduğundan biraz daha tepede kalıyordu. Şikâyetimiz yoktu çünkü oradan kazandığımız parayla ailemizi geçindiriyorduk." diyor.

Alakuş, engelli vergi indirimi olmasına rağmen 60 bin TL maaş aldığını belirterek, "Beni çıkarmalarını anlayamadım. Ben oraya engelli kadrosundan girdim, hatta bir ay önce 4 tane engelli arkadaşımızı işe aldılar. Beni neden çıkardılar?" şeklinde konuşuyor.

İş bulma olasılığının diğer insanlara göre daha düşük olduğunu belirten Alakuş, "Diğer arkadaşlar da işten çıkarılmasın ama onların bir yerde asgari ücretle çalışma olasılığı var, ama benim öyle bir iş bulma olasılığım yüzde 1. Şu an 'işe dönememek' gibi bir seçenek benim aklımda yok. Bir an önce işime dönüp çalışmak istiyorum." ifadelerini kullanıyor.

İşten Çıkarmalar Devam Ederken Tepkiler Artıyor

İZDOĞA, İZBETON ve İZULAŞ'tan yapılacak işten çıkarmalarla ilgili süreç devam ederken, işçilerden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'a tepkiler gelmeye devam ediyor. İşten çıkarılanlar arasında, İZDOĞA şirketine bağlı İZSU çalışanı Yasin Topan da bulunuyor. Kendisinin yüzde 40 engelli olduğunu kaydeden Topan, haksız şekilde işten çıkarıldığını söylüyor.

Yaşadığı mağduriyeti çektiği videoda dile getiren Topan, 18 yıldır İZSU'ya bağlı kanalizasyon biriminde görev yaparken işten çıkarıldığını belirtiyor. Videonun devamında, Tugay'ın açıklamasına yer veren Topan, "Oysa Cemil Başkan (Tugay) şöyle demişti: 'Çalışan, başarılı işler yapan, kurumun istediği performansı gösteren insanlara dokunma gibi bir durum yok.' Cemil Başkan'ın söylediklerini duydunuz. Bir de benim yaptığım işlere bakın. Gündemde konuşulan 100 binleri, 200 binleri hayatım boyunca görmedim. Ortalama aylık elimize geçen, son zamlarla birlikte 55, en fazla 65 bin TL. Peki siz bu işi kaç paraya yapardınız? Hiçbir suçum yokken işimden atıldım. Elinizi vicdanınıza koyun; kim haklı, kim haksız, siz karar verin." diyor.

İzmir'de yaşanan bu işten çıkarma olayları, birçok aileyi derinden etkilemiş durumda. İşçilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve adil bir çözüm bulunması bekleniyor. Bu durum, işçi hakları ve belediye politikaları konusunda önemli tartışmaları da beraberinde getiriyor.