İzmir'de Fabrika Satışları Arttı! İşsizlik mi Kapıda? Şok İddia!
İzmir Ege Haberleri

İzmir'de Fabrika Satışları Arttı! İşsizlik mi Kapıda? Şok İddia!


04 June 20255 dk okuma5 görüntülenmeSon güncelleme: 10 July 2025

İzmir'de son dönemde yaşanan fabrika satışları, işsizlik endişesini beraberinde getirdi. İkinci el ve sıfır satış ilan sitelerinde yer alan bilgilere göre, sadece son bir ay içerisinde 50'ye yakın fabrika ve üretim tesisi satışa çıkarıldı. Bu durum, İzmir sanayisinin geleceği ve istihdam olanakları hakkında soru işaretleri yaratıyor.

İzmir Sanayisinde Alarm Zilleri mi Çalıyor?

Satışa çıkarılan fabrikaların bulunduğu ilçeler arasında Aliağa, Bornova, Bergama, Buca, Çiğli, Torbalı, Tire, Menemen, Menderes, Kemalpaşa ve Gaziemir gibi önemli sanayi bölgeleri yer alıyor. İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Cengiz, bu durumun gençlerin işsizlik ordusuna katılmasına neden olacağını vurguluyor. Cengiz, ülke genelindeki satılık fabrika sayısının İzmir'deki rakamın beş katı olduğuna dikkat çekerek, "Fabrikaların kapanması ve satışa çıkarılması önemli bir konu. Bir kentte 50 civarı ikinci el fabrikanın satılması binlerce yeni genç işsiz demek," şeklinde konuştu.

Cengiz, fabrikaların satışa çıkarılmasının İzmir sanayisine etkileri konusunda da endişelerini dile getirdi. Yeni bir teşvik yasasının gerekliliğine işaret eden Cengiz, "Her fabrikanın kapanması tabii ki kendisini etkiler. Öte yandan da istihdam açığına yol açacak. Ülkedeki duruma baktığımızda ise gereken müdahaleler edilmezse sanayi üretimi bitmek üzere," dedi. Cengiz, üretici ve ihracatçıya destek verilmesi gerektiğini vurgulayarak, fabrika bacalarının tütmeye devam etmesinin önemine dikkat çekti.

İşsizlik Ordusu Büyüyor mu?

Cengiz, emeğin yoğunlukta olduğu sektörlerde rekabetin azaldığını ve asgari ücretin yetersiz kaldığını belirterek, "Emeğin yoğun olduğu sektörlerde maalesef rekabette dünya genelinde uzaklaşmaya başladık. Bir yandan 600 dolar gibi bir asgari ücret açlık sınırının altında kalıyor. Çalışan için bu düşük bir rakamken diğer taraftan da dünya genelindeki asgari ücret uygulamalarına bakınca tekstil ve tarım gibi emeğin yoğun olduğu sektörlerde düşük maaşların verildiğini görüyoruz," dedi. Cengiz, ücretlere uygulanan verginin devlet tarafından karşılanabileceğini, istihdama göre teşvikler verilebileceğini ve düşük faizli kredi olanakları sağlanabileceğini önerdi. Aksi takdirde, işsizlik ordusunun büyüyeceği uyarısında bulundu.

  • Ücretlere uygulanan vergi devlet tarafından karşılanmalı.
  • İstihdama göre teşvikler verilmeli.
  • Düşük faizli ve faizsiz odaklı istihdam yaratılabilir.

Gençler Umutsuzluğa mı Sürükleniyor?

Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo ise fabrika satışlarının işsizlik sorununu daha da derinleştireceğine dikkat çekerek, gençlerin bu nedenle eve kapandığını ve "ne istihdamda ne eğitimde" oranlarının arttığını belirtti. Foggo, "Fabrikaların satışa çıkarılması veya kapatılması gençlerin 'ne eğitimde ne istihdamda' oranının birkaç puan daha artmasına yol açacaktır. Gençler, bu durum karşısında umutsuzluğa ve belirsizliğe girip eve kapanıyor," dedi. Foggo, bu durumun yeni bir barınma krizine yol açabileceği uyarısında bulundu.

İzmir'deki fabrika satışları, sadece yerel değil, ulusal düzeyde de sanayi ve istihdam politikalarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Yetkililerin bu duruma hızlı ve etkili çözümler bulması, hem İzmir sanayisinin geleceği hem de gençlerin umutları için hayati önem taşıyor.