İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, İzmir için hayati bir uyarıda bulundu. İstanbul'da yaşanan depremin ardından İzmir'deki yapı stokunun riskli durumuna dikkat çeken Kozanoğlu, "İlk etapta 150-200 bin binanın acilen kontrol edilmesi gerekiyor" dedi. Bu açıklama, İzmir'deki olası bir deprem felaketine karşı alınması gereken önlemlerin aciliyetini bir kez daha gözler önüne serdi.
İzmir'deki Bina Stoğu Alarm Veriyor
Prof. Dr. Kozanoğlu, İzmir'deki binaların yaş ortalamasının yüksek olduğuna dikkat çekerek, özellikle 1998 öncesi deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş binaların risk taşıdığını vurguladı. İzmir'de yaklaşık 1 milyon bina bulunduğunu ve bunların büyük bir çoğunluğunun 11 merkez ilçede yer aldığını belirten Kozanoğlu, şu önemli uyarılarda bulundu:
- Eski binaların mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor.
- İzmir'deki binaların neredeyse yarısı, eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış.
- Vatandaşlar, binalarında kolon kesme, kirişle oynama gibi hatalar yapıyor.
Kozanoğlu, bu tür hataların Kahramanmaraş ve İzmir depremlerinde büyük yıkımlara yol açtığını hatırlatarak, vatandaşları bilinçli olmaya çağırdı. "Binanın kolonunu ya da kirişini kesmek, benim gözümde kasten insan öldürmekle aynıdır" diyen Kozanoğlu, bu konuda taviz verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler
Prof. Dr. Kozanoğlu, İzmir'in deprem karnesinin iyi olmadığını belirterek, olası bir felaketin önüne geçmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Bilinçlenmeli ve binamızdan emin değilsek kontrolünü yaptırmalıyız.
- Güçlendirme ihtiyacı varsa hemen harekete geçmeliyiz.
- Kentsel dönüşüm için güç birliği içinde hareket etmeli, bu konuya öncelik vermeliyiz.
- Deprem anında yapılacaklarla ilgili yeterli bilgiye sahip olmalıyız.
Kozanoğlu, vatandaşların deprem anında panik yapmadan doğru davranışları sergilemesi gerektiğini belirterek, uzmanların uyarılarına kulak verilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İzmir'de yüzde 35 civarında kaçak yapı stoğu bulunduğunu ve bu oranın yüksek olduğunu belirterek, kaçak yapılarla mücadelenin önemine dikkat çekti.
Bu Hatalara Son Verilmeli
Prof. Dr. Kozanoğlu, vatandaşların bilinçli davranarak binalarına sonradan yapılan eklemelerin mutlaka mimari projede belirlenmesi gerektiğini vurguladı. "Karot testi binayı zayıflatmaz, binanın güvenliği dışarıdan bakılarak ya da duvara vurarak anlaşılmaz" diyen Kozanoğlu, can güvenliğinin her şeyden önemli olduğunu hatırlattı. İzmir'in 17 Ağustos'u, 6 Şubat'ı yaşamaması için zaman kaybetmeden harekete geçilmesi gerektiğini belirten Kozanoğlu, beklenen her günün geç kalmak anlamına geldiğini sözlerine ekledi.