İstanbul'da art arda yaşanan depremlerin ardından Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan dikkat çekici açıklamalar geldi. Üşümezsoy, Marmara Denizi'ndeki fayların daha önce kırıldığı için büyük bir deprem riskinin olmadığını savunarak ezberleri bozdu.
İstanbul Depremi Hakkında Şaşırtan Değerlendirmeler
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Silivri açıklarında meydana gelen depremlerin ardından yaptığı değerlendirmelerde, depremin İstanbul'da değil, Silivri Çukuru'nda gerçekleştiğini belirtti. 2019'daki 5.7 büyüklüğündeki depremlerin yaşandığı Silivri Fayında 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini ifade eden Üşümezsoy, bu fayın Marmara'da risk taşıyan tek fay olduğunu vurguladı. Ancak, bu fay üzerinde 6 ile 6.5 büyüklüğünde bir deprem riskinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Üşümezsoy, 6.2'lik bir depremin daha olabileceğini ancak yakın zamanda beklenmediğini dile getirdi. Marmara'da 1894 yılında Çınarcık Çukuru'nun güneyinde ve 1912'de Tekirdağ-Silivri Çukuru'nda depremler yaşandığını hatırlatan Üşümezsoy, bazı uzmanların "Marmara'nın tamamı kırılacak" şeklindeki iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Kırılmayan fay hattının Kumburgaz'daki fay olduğunu belirten Üşümezsoy, bu fayın batıya veya doğuya doğru uzanarak Adalar'a kadar ulaşan büyük bir deprem oluşturacak nitelikte olmadığını ve Adalar Fayı'nda da büyük bir deprem riskinin bulunmadığını ifade etti.
Vatandaşlara Uyarı: Panik Yapmaya Gerek Yok!
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, vatandaşların panik yapmaması gerektiğini belirterek, şu an Marmara'da kırılmayan aktif fayın Silivri Fayı olduğunu vurguladı. 6.2'lik depremin ardından 4.5 büyüklüğüne yakın artçıların yaşanabileceğini ifade eden Üşümezsoy, Çekmece ve Avcılar gibi bölgelerde heyelan kaynaklı yıkım olmadığı sürece sorun olmadığını söyledi.
Üşümezsoy, "İstanbul'da büyük bir deprem olur denilen noktada İstanbul'da deprem olmuş. 1894'te Yalova'dan başlayarak batıya doğru kırılmıştır ve 1894'te en büyük deprem olmuş. Jeologlar şişmiş bir şekilde ‘1766'dan beri deprem yok o halde eli kulağında dedikleri yere en büyük cevabı Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu verdi. İstanbul'da büyük deprem 1894 olmuş. Öyle olunca hani 250 yılda bir büyük deprem oluyor o halde depremin eli kulağında denilen laf tamamen çöpe atılıyor. 1912'de Tekirdağ-Silivri çukurunda Marmara adasında kırılmış, bu zaman kırılmayan yegane fay burada şu söylediğim cümle içerisinde depremler sürekli olan bir şeyler değildir. Bir fay kırılır ondan sonra sağlamlaşır yeniden kırılabilir" şeklinde konuştu.
Büyük Deprem Riski Yok Mu? İşte Cevabı
Büyük bir deprem riskinin olmadığını belirten Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde fayların daha önceden kırıldığı için artık büyük bir deprem riskinin olmadığını yineledi. Üşümezsoy, yalnızca Silivri Çukuru'ndaki Silivri Fayının deprem riski taşıdığını ve bu fayın 6 ila 6.5 arasında deprem yapabileceği öngörüsünün gerçekleştiğini ifade etti.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un bu açıklamaları, İstanbul'da yaşayan vatandaşlar arasında büyük yankı uyandırdı. Marmara Bölgesi'ndeki deprem riski tartışmaları devam ederken, uzmanların farklı görüşleri kafa karışıklığına neden oluyor. Ancak Üşümezsoy'un açıklamaları, panik havasını dağıtarak vatandaşlara bir nebze olsun rahatlama sağladı.