Göz Alerjisi Kabusu! Ovuşturmak Felakete Sürüklüyor!
İzmir Ege Haberleri

Göz Alerjisi Kabusu! Ovuşturmak Felakete Sürüklüyor!


21 May 20255 dk okuma7 görüntülenmeSon güncelleme: 09 July 2025

Bahar aylarıyla birlikte polenlerin artması, göz alerjisi vakalarında da belirgin bir yükselişe neden oldu. Uzmanlar, özellikle gözleri ovuşturma alışkanlığının, göz sağlığı için ciddi riskler taşıdığını vurguluyor. Göz alerjisi belirtileriyle başa çıkmaya çalışırken, farkında olmadan gözlerinize zarar verebilirsiniz. Bu nedenle, gözlerinizi ovuşturmaktan kaçınmak, alabileceğiniz en önemli önlemlerden biridir.

Göz Alerjisi ve Ovuşturmanın Tehlikeleri

Acıbadem Kent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Safiye Küçükgül, polen yoğunluğunun arttığı bu dönemde göz alerjisi vakalarındaki artışa dikkat çekiyor. Gözlerin alerjenlerle temasının kızarıklık, kaşıntı ve sulanma gibi şikayetlere yol açtığını belirten Küçükgül, "Bu alerji tablosunda ortaya çıkan kaşınma hissine karşı gözlerin ovuşturulması yapılabilecek en büyük hatadır. Gözleri ovuşturmak alerjiyi daha da kötüleştirebileceği gibi korneayı inceltebilir, glokom riskini yükseltebilir. Alerji olsun olmasın gözlerinizi sakın ovuşturmayın, gözünüze zarar vermeyin" uyarısında bulunuyor.

Göz alerjisinin, göz dokusunun alerjen maddelere karşı verdiği bir iltihaplanma tepkisi olduğunu belirten Uzm. Dr. Küçükgül, en sık görülen türün mevsimsel alerjik konjunktivit olduğunu ifade ediyor. Polenlerin yanı sıra toz akarları, evcil hayvan tüyleri, hijyen eksikliği, sigara dumanı ve çevresel faktörlerin de bu rahatsızlığı tetikleyebileceğini vurguluyor.

Alerjiyi Tetikleyen Faktörler ve Korunma Yolları

Göz alerjisinin genellikle kaşınma ile başladığını belirten Küçükgül, en yaygın belirtileri arasında yanma ve batma hissi, sulanma, kızarıklık, ışık hassasiyeti, burun akıntısı, hapşırık ve öksürük olduğunu söylüyor. Mevsimsel göz alerjisinin tekrar edebileceğini vurgulayan Küçükgül, tedavide semptomları azaltmayı hedeflediklerini ve antihistaminik damlalarla yakınmalar başlamadan müdahale ettiklerini aktarıyor.

Göz alerjisinden korunmada en etkili yöntemin, alerjiye neden olan maddelerden uzak durmak olduğunu belirten Uzm. Dr. Küçükgül, şu önerilerde bulunuyor:

  • Polenlerin en yoğun salgılandığı saatlerde dışarı çıkmamak
  • Dışarıdayken koruyucu gözlük takmak
  • Göz hijyenine dikkat etmek
  • Sigara dumanına maruz kalmamak
  • Ellerin temiz olmasına dikkat edip gözlere sürmemek

Ovuşturmanın Uzun Vadeli Zararları

Gözleri ovuşturmanın geçici bir rahatlama hissi verse de uzun vadede ciddi zararlara neden olabileceğini vurgulayan Küçükgül, "Göz alerjisinin sulanma, kızarma dışında kişiyi en çok rahatsız eden semptomlarından biri de kaşıntıdır. Bu kaşıntıdan kurtulmak için sürekli gözler ovuşturuluyor. Alerjinin dışında da yorgun olduğumuzda, uykumuz geldiğinde ya da bilgisayara, telefona çok uzun süre baktığımızda yorulan gözlerimizi ovuşturma ihtiyacı duyarız. Ovuşturduğumuzda bu gözlerimizde bir anlık rahatlama sağlayabilir. Ancak gözleri sürekli ovuşturmak, kaşımak gözün saydam tabakası olan korneanın yapısında bozulmalara neden olur, inceltir, çizer. Hatta korneanın incelip bombeleşmesi kerotokonus hastalığına zemin hazırlayabilir. Gözleri ovuşturmak enfeksiyon riskini artırır, göz tansiyonunu olumsuz etkiler, göz altı morluklarını artırır. Göz çevresinde tahrişe yol açar. Gözleri kaşımak, ovuşturmak zararlıdır. Soğuk suyla gözlerin yıkanması göz kaşıntısının etkileri azaltır" diyor.

Göz alerjisiyle başa çıkmak zorlu bir süreç olabilir, ancak gözlerinizi korumak için ovuşturmaktan kaçınmak ve uzman tavsiyelerine uymak önemlidir. Unutmayın, göz sağlığınız sizin elinizde!