Ege'nin Saklı Cenneti: Urla, Çeşme'yi Unutturan Turkuaz Nehir!
İzmir Ege Haberleri

Ege'nin Saklı Cenneti: Urla, Çeşme'yi Unutturan Turkuaz Nehir!


05 June 20255 dk okuma7 görüntülenmeSon güncelleme: 16 June 2025

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sahil kentleri ziyaretçi akınına uğrarken, Ege'nin saklı cennetleri de keşfedilmeye başlandı. İzmir, Muğla ve Aydın gibi popüler tatil bölgelerinin yanı sıra, Ula da doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferiyle öne çıkıyor. Özellikle Akyaka Mahallesi ile ünlü olan Ula, yemyeşil doğası, berrak denizi ve buz gibi akan nehriyle adeta bir masal diyarı.

Ula'nın Tarihi ve Doğal Güzellikleri

Ula'nın tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Antik çağlarda Karia olarak bilinen bölgede yer alan Ula, Menteşe Beylerinden Ulama Bey tarafından fethedildikten sonra bu ismi almış. 1954 yılında ilçe olan Ula, doğal güzelliklerinin keşfedilmesiyle birlikte hızla büyüyen bir turizm merkezi haline geldi. Dört tarafı dağlarla çevrili olan Ula'nın %65'i ormanlarla kaplı. Türkiye'de kişi başına düşen bisiklet sayısının en yüksek olduğu yerlerden biri olması da Ula'yı farklı kılan özelliklerden.

Ula'nın en meşhur yeri hiç şüphesiz Akyaka. Yaz aylarında tatilcilerin akınına uğrayan Akyaka, doğal güzellikleriyle büyüleyici bir atmosfere sahip. Akyaka'da denize girebileceğiniz plajların yanı sıra, tekne turlarıyla da birbirinden güzel koyları keşfedebilirsiniz. Ancak Akyaka'nın en dikkat çekici özelliği, buz gibi suyuyla ünlü Kadın Azmağı. Pırıl pırıl suyunda balıkları izleyebileceğiniz bu doğa harikası azmakta, küçük teknelerle keyifli turlar yapabilirsiniz.

Ula'da Gezilecek Yerler

Akyaka dışında Ula'da gezilecek birçok yer bulunuyor. İşte Ula'da keşfedebileceğiniz bazı önemli noktalar:

  • Yeni Camii (Koçarlı Camii): Mehmet bin Mustafa tarafından 1376 yılında yaptırılan bu tarihi cami, Ula'nın Demirtaş Mahallesi'nde yer alıyor.
  • Müftü Camii: Ula'nın Ayazkıyı Mahallesi'nde bulunan cami, Hüsamettin Efendi tarafından 1622 yılında yaptırılmış.
  • Yedi Delik Mağarası: Ula şehir merkezinde bulunan Yedi Delik Mağarası, M.Ö.'ye uzanan tarihiyle dikkat çekiyor. Mağara, erken dönem mezar kalıntılarını barındırıyor.
  • Thera Antik Kenti (Okkataş Antik Kenti): Ula'nın güneybatısında yer alan Thera Antik Kenti, Karia'lıların önemli yerleşim yerlerinden biriydi. Kentte kaya mezarları, tiyatro ve agora gibi tarihi kalıntılar bulunuyor.
  • Ula Kanyonu: İlçenin güneyinde bulunan Ula Kanyonu, doğa yürüyüşleri için ideal bir parkur sunuyor. Kanyon içerisinde büyük ve küçük şelalelere ulaşabilirsiniz.
  • Ula Göleti: İlçe merkezine yakın konumda bulunan Ula Göleti, ormanlık alan içerisinde huzurlu bir atmosfere sahip. Gölette amatör balıkçılık yapabilir, çevresindeki restoranlarda dinlenebilirsiniz.

Ula, keşfedilmeyi bekleyen doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunuyor. Eğer kalabalıktan uzak, huzurlu bir tatil arayışındaysanız, Ula'yı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Buz gibi akan nehri, turkuaz renkli suları ve yemyeşil doğasıyla Ula, Ege'nin saklı cenneti olmaya aday.