Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem, vatandaşların yaşadıkları binaların güvenliği konusundaki endişelerini artırdı. Deprem sonrası müteahhitlik firmalarına ve laboratuvarlara yapılan başvurularda gözle görülür bir artış yaşandı. Peki, evlerini yenilemek isteyenler nelere dikkat etmeli? Risk tespiti nasıl yapılır ve hangi adımlar izlenmeli? İşte uzmanların uyarıları...
Bina Güvenliği Neden Bu Kadar Önemli?
Türkiye, deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak, binaların depreme dayanıklılığı hayati önem taşıyor. Özellikle 1999 depremi sonrası yapılan binaların birçoğu güçlendirme ihtiyacı duyuyor. Bina güçlendirme uzmanı Sinan Türkkan, ülke genelinde yaklaşık 6 milyon riskli konut bulunduğunu belirtiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu ise İzmir'deki binaların yaklaşık %35'inin kaçak yapı olduğunu ve acilen kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor. İstanbul'da ise bu sayı 1,5 milyon civarında ve 600 bin konutun acilen yıkılması gerekiyor.
Ev Yenileme Sürecinde Nelere Dikkat Etmeli?
Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Dr. Nihat Şen, deprem sonrası panikle yapılan bina testi ve dönüşüm taleplerine dikkat çekiyor. Şen, "Bu süreçte art niyetli aracı firmalar devreye girebilir. Vatandaşlar mutlaka süreci bilen uzmanlarla hareket etmeli, yasaya uygun şekilde ilerlemeli" uyarısında bulunuyor. Hızlı karar vermenin ciddi mağduriyetlere yol açabileceğini belirten Şen, vatandaşların ehil olmayan kişilerle anlaşma yapmamaları gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, yeni müteahhitlik yasasına göre her firmanın her yapıyı inşa edemeyeceğini de hatırlatıyor.
- Güvenilir Müteahhit Seçimi: Referansları olan, mesleğe saygı duyan müteahhitlerle çalışın.
- Lisanslı Laboratuvarlar: Bina risk tespitini Bakanlık lisanslı laboratuvarlarda yaptırın.
- Performans Analizi: Binaların güçlendirilme imkanı olup olmadığını öğrenmek için performans analizi yaptırın.
Kentsel Dönüşümde Ortak Akıl Şart!
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, her depremden sonra müteahhitlere olan talebin arttığına dikkat çekiyor. Belediyelerin firmalardan teminat istediğini ve bu sayede mağduriyetlerin azaltılmaya çalışıldığını belirten Şişik, vatandaşların güvenilir firmalarla çalışmasının önemini vurguluyor. Kentsel dönüşümün sağlıklı ilerlemesi için sadece bireysel değil, kurumsal iş birliğinin de önemli olduğunu söyleyen Şişik'e göre bakanlıklar, yerel yönetimler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların bir araya gelerek bir master plan doğrultusunda hareket etmesi gerekiyor. Ayrıca planlama ve finansman aşamalarının kapsamlı şekilde ele alınması önem arz ediyor.
Deprem gerçeğiyle yüzleştiğimiz bu günlerde, bina güvenliği konusunda bilinçli adımlar atmak hayati önem taşıyor. Uzmanların uyarılarını dikkate alarak, doğru müteahhit seçimi, lisanslı laboratuvarlarla risk tespiti ve kentsel dönüşümde ortak akıl ile hareket etmek, olası mağduriyetlerin önüne geçecektir. Unutmayın, güvenli bir yaşam için doğru kararlar vermek gerekiyor.