Atatürk'ün Favorisi! Coğrafi İşaretli Ekşili Tavuk Tarifi
İzmir Ege Haberleri

Atatürk'ün Favorisi! Coğrafi İşaretli Ekşili Tavuk Tarifi


05 June 20255 dk okuma6 görüntülenmeSon güncelleme: 11 July 2025

Aydın'ın zengin mutfağı, tarihi kadar dikkat çekici lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Bu lezzetlerden en önemlilerinden biri de, eşsiz tadı ve kolay yapımıyla öne çıkan Ekşili Tavuk. Hem lezzetli hem de ekonomik olmasıyla bilinen bu yemek, aynı zamanda tarihi bir öneme de sahip.

Atatürk'ün Beğenisiyle Taçlanan Lezzet

1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün Aydın'ı ziyareti sırasında tattığı ve çok beğendiği Ekşili Tavuk, o günden beri bölge halkı için ayrı bir değer taşıyor. 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alarak bu değeri perçinleyen Ekşili Tavuk, Aydın'ın tescilli lezzetleri arasındaki yerini aldı.

Ekşili Tavuk Tarifi: Ege'nin Vazgeçilmezi

Peki, bu kadar özel olan Ekşili Tavuk nasıl yapılır? İşte, Ege sofralarının vazgeçilmezi Ekşili Tavuk tarifi:

Malzemeler:

  • 1 adet köy tavuğu
  • 4 baş orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı koruk ekşisi (ekşi üzüm suyu)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 adet orta boy domates

Adım Adım Ekşili Tavuk Yapımı

  1. Köy tavuğunu odun ateşinde bir tencerede 15 dakika kaynatın.
  2. Haşlanan tavukları bir tavada zeytinyağında her tarafı kızarana kadar 5 dakika kadar kızartın.
  3. Kızartma yapılan tavanın içerisine salça koyup kavurun. Doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip pembeleşinceye kadar pişirin. Doğranmış domatesleri ekleyip bir süre daha pişirin.
  4. Tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edin. Tavuğun haşlama suyundan bir çay bardağı ekleyip pişirin.
  5. Kaynayan karışıma koruk ekşisini ekleyin.
  6. Tüm malzemeleri bir araya alıp 25 dakika daha kaynatın.
  7. Yemek yapım aşaması tamamlandıktan sonra demlenmesi için en az 2 saat kadar dinlendirin.
  8. Sıcak olarak servis edin.

Ekşili Tavuk, Aydın mutfağının incisi olarak sofraları süslemeye devam ediyor. Hem tarihi dokusu hem de eşsiz lezzetiyle bu yemeği mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun!